Geen verbod lange vrachtwagens Korenstraat

hedel • De gemeente Maasdriel gaat geen lengtebeperking voor vrachtauto's instellen in de Korenstraat in Hedel. Er zijn te veel bezwaren tegen het voornemen. Daarnaast is lastig te controleren of chauffeurs zich aan zo'n beperking houden.

Bewoners van de Korenstraat klagen over overlast van zwaar verkeer. Sinds de kern van Hedel is ingericht als dertig-kilometerzone wringt veel vrachtverkeer zich door hun straat. Daarom overwoog de gemeente een verbod voor vrachtwagens langer dan elf meter in een deel van de Korenstraat. "We hebben gesproken met ondernemers in de Korenstraat en bedrijven aan de Voorstraat die worden beladen via de Korenstraat", vertelt wethouder Jan-Hein de Vreede. "Vervolgens hebben we een ontwerpverkeersbesluit opgesteld om de reacties te peilen", geeft wethouder Jan-Hein de Vreede aan.

Die reacties kwamen er: elf betrokkenen hebben bezwaar tegen de voorgestelde maatregel en één persoon vroeg een ontheffing aan. Er is dus niet voldoende draagvlak, constateert de gemeente. "Voor zover we weten zijn er drie bewoners die klagen over het vrachtverkeer. De afweging van belangen valt dan uit in het voordeel van de tegenstanders van een verbod", legt De Vreede uit.

Doordat er uit oogpunt van verkeersveiligheid geen noodzaak is voor maatregelen, zou het verkeersbesluit juridisch niet houdbaar zijn. Uit trillingsonderzoek blijkt volgens de gemeente ook dat er geen normen overschreden worden in de Korenstraat. Als lange vrachtwagens een andere route kiezen via de Akkerseweg, ontstaat daar meer geluidsoverlast, hoewel ook binnen de normen.

Daar komt nog bij dat de provincie als kanttekening plaatste dat een lengtebeperking moeilijk te handhaven is.

Een groot deel van de overlast in de Korenstraat komt door verkeer van en naar Hofmans en Quik, bedrijven aan de Akkerseweg. Er zijn plannen in voorbereiding voor de verhuizing van Hofmans en uitbreiding van Quik. In de overeenkomst daarover wordt opgenomen dat Quik vrachtwagens niet via de Korenstraat laat rijden.


Janneke Boogaard