'De saamhorigheid is groot'

Kerkdriel krabbelt op na grote brand

kerkdriel • Als het maandagochtend licht wordt en de rookwolken boven het Monseigneur Zwijsenplein optrekken, is te zien hoe groot de ravage is. De Read Shop en het Kruidvat zijn uitgebrand. Het voorste deel van het pand met de appartementen erboven staat nog overeind, de rest is door de brandweer al grotendeels gesloopt. Op de parkeerplaats achter het plein staan veel Kerkdrielenaren in de vrieskou te kijken hoe de brandweer nablust. De verbijstering is groot. "We zijn vanochtend wakker geworden met twee winkels minder dan gisteravond." "Wie doet nou zoiets voor die paar euro?"

'Zoiets' is een plofkraak. Rond 4.00 uur schrikken bewoners op van een harde knal. John Kollenburg, eigenaar van de Read Shop, gaat meteen poolshoogte nemen in de winkel. Daar treft hij vier mannen die proberen de pinautomaat leeg te halen. Ze mishandelen hem met een ijzeren staaf voordat ze - zonder buit - vertrekken in hun zwarte Audi. Niet veel later vliegt het pand in de fik. De tientallen bewoners van de woningen boven de winkels kunnen op tijd weg komen. De brandweer kan niet voorkomen dat de boekwinkel en de naastgelegen Kruidvat verloren gaan, maar de Hema en de groentezaak aan weerskanten blijven behouden, al is ook daar flinke schade door de rook.

Hoe de brand zo groot heeft kunnen worden, wordt onderzocht door brandweer en politie.

De evacués komen bij in de kantine van het gemeentehuis, de bakker voorziet ze meteen van een vers broodje. Na een paar uur wordt duidelijk dat de appartementen boven de uitgebrande winkels niet meer bewoonbaar zijn. Vijf katten van één van de twee gezinnen zijn bij de brand omgekomen, eentje heeft het vuur overleefd, twee andere worden nog vermist. De bewoners van de appartementen ernaast mogen tussen de middag terug naar huis.

Intussen is de auto waarmee de kraak is gezet, teruggevonden: geparkeerd in de Sint Annatroonstraat. De Audi blijkt gestolen uit Vught.

Nog dezelfde dag herpakt Kerkdriel zich. "De gebeurtenissen hebben erg veel impact gehad", vertelt burgemeester Henny van Kooten de volgende ochtend, "maar de mensen steunen elkaar enorm." Er kwamen maandag veel telefoontjes van inwoners die tijdelijke woonruimte aanboden aan de gedupeerden. Die hebben daar de eerste nacht in elk geval geen gebruik van gemaakt, ze konden bij familie terecht.

Nu de eerste schok voorbij is, krijgt Van Kooten meer vragen over de praktische afhandeling. "Bijvoorbeeld of er ergens een unit geplaatst mag worden om tijdelijk in te wonen."

Van de winkeliers zijn nog geen verzoeken gekomen. De eigenaar van de Read Shop ligt nog in het ziekenhuis. Mogelijk kunnen er tijdelijke winkelunits op het Zwijsenplein geplaatst worden. "Er is al wel overleg met een makelaar die elders in Kerkdriel panden beschikbaar kan stellen, maar dan raakt wellicht de loop er een beetje uit in het centrum."

Het Monseigneur Zwijsenplein is sinds maandagavond weer helemaal bereikbaar voor auto's. De uitgebrande panden zijn gestut.

Een nacht na Kerkdriel was een pinautomaat in Kudelstaart doelwit van een ramkraak. De daders zijn gepakt. Het waren vier mannen in een zwarte Audi, net als in Kerkdriel. Misschien hebben ze een nacht later een nieuwe poging gedaan. "Ik hoop van harte dat het waar is", aldus Van Kooten.

Janneke Boogaard