Maasdrielse burger snel naar rechter

maasdriel • Maasdriel moet zich vaker verantwoorden bij de Raad van State dan buurgemeenten. Dat leidt tot een negatief imago. Onterecht, concludeert de rekenkamercommissie.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft zich tussen 2013 en 2015 35 keer gebogen over zaken die spelen in Maasdriel. In Zaltbommel gebeurde dat zeventien keer en in West Maas en Waal negen keer. Een fors verschil.

Maar, zo beredeneert de rekenkamercommissie in een bescheiden onderzoek, daar kan de gemeente niets aan doen. In ongeveer de helft van de zaken gaat het om bestemmingsplannen. Inwoners die het daar niet mee eens zijn, kunnen een zienswijze indienen. Als ze niet akkoord gaan met de manier waarop de gemeente de zienswijze verwerkt, kunnen ze tegen het bestemmingsplan in beroep gaan. De gemeente zelf kan dat niet.

In ongeveer de helft van deze zaken krijgt de burger gelijk. De Rekenkamercommissie concludeert daaruit dat de gemeente niet onzorgvuldig is bij het voorbereiden van bestemmingsplannen, maar dat inwoners ook niet maar lukraak procederen.

De rest van de rechtszaken gaan over andere onderwerpen dan bestemmingsplannen. Die worden eerst behandeld in de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. De burger kan tegen de beslissing van die commissie in beroep gaan bij de rechter, de gemeente niet. Zijn ze het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kunnen beide partijen besluiten de Raad van State in te schakelen. Ook bij deze gevallen blijkt het initiatief vrijwel altijd alleen bij de burger te liggen. Het overgrote deel van deze zaken eindigt echter in het voordeel van de gemeente.

Veel van deze Maasdrielse zaken gaan over handhaving en vergunningen. "Veel zaken gaan over hetzelfde onderwerp. Daarover wordt dan vaak jarenlang geprocedeerd. Het lijken veel zaken, maar het gaat om een paar hoofdpijndossiers", noteert de commissie.

Langslepende voorbeelden zijn de legalisatie van de champignoncellen en timmerfabriek aan de Koestraat in Velddriel, waartegen buren in actie kwamen, en de scheepswerf in Heerewaarden plus de eigenaar van het naastgelegen Veerhuis en het fietsveer.

Maasdriel valt volgens het rapport dus weinig te verwijten, maar de gemeente zit wel met het negatieve imago. De rekenkamercommissie adviseert daarom actief naar buiten te treden met het juiste verhaal. Daarnaast zou het goed zijn om burgers die tegen de gemeente willen procederen te waarschuwen. "Gerichte voorlichting kan er mogelijk toe leiden dat burgers een meer realistische inschatting gaan maken van hun proceskansen, in het belang van beide betrokken partijen."

De politiek besprak dinsdag een voorstel van die strekking. De coalitiepartijen SSM en CDA zijn blij met het rapport, de oppositie heeft er kanttekeningen bij. Maud Beljaars van de PvdA vond de informatie in het rapport wel erg summier en ook de VVD twijfelde aan de interpretatie van de gegevens. Kees van Drunen (GroenLinks) vindt dat de gemeente niet de suggestie moet wekken dat inwoners maar beter niet van hun rechten gebruik kunnen maken. GroenLinks gaat het voorstel daarom iets aanpassen, waarna het op 15 december besproken wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Janneke Boogaard