• Colette Alma, directeur VNCI, en Frank Groenen, directeur SACHEM Europe, bij SACHEM in Zalbommel, waar het nieuwe Responsible Care Dashboard officieel werd geïntroduceerd. Tevens ondertekende SACHEM als eerste lidbedrijf het herziene Responsible Care-programma. 
• Colette Alma, directeur VNCI, en Frank Groenen, directeur SACHEM Europe, bij SACHEM in Zalbommel, waar het nieuwe Responsible Care Dashboard officieel werd geïntroduceerd. Tevens ondertekende SACHEM als eerste lidbedrijf het herziene Responsible Care-programma.  Foto: aangeleverd

Sachem vergelijkt duurzaamheidsdata

zaltbommel • Bij Sachem is dinsdag een programma gelanceerd waarmee chemiebedrijven onderling hun prestaties op het gebied van duurzaamheid kunnen vergelijken. Sachem was vorig jaar de eerste die de jaarlijkse enquête invulde.

Het Responsible Care Dashboard, zoals de online tool heet, is toegankelijk voor leden van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Sachem mocht het dinsdag als eerste inzien omdat het vorig jaar als eerste de Responsible Care-enquête invulde. Daaruit kwam onder meer als aandachtspunt dat Sachem meer kan doen aan duurzame energie. Het Zaltbommelse bedrijf gaat dat in de nabije toekomst op de agenda zetten.

De enquêteresultaten kunnen vanaf afgelopen week vergeleken worden. Het dashboard biedt ook de mogelijkheid voor big data-analyse en voor het delen van de prestaties met collega-bedrijven.

Met elkaar praten

"We moeten als chemische industrie, zeker als mkb, met elkaar praten over de zo belangrijke thema's van Responsible Care en elkaar daarin ondersteunen, hoe druk we het allemaal ook hebben", stelt Frank Groenen, directeur van Sachem Europe. "We moeten onze kennis delen, en dat begint met transparantie, open zijn naar elkaar. Deze tool biedt die mogelijkheid bij uitstek." Hij is dan ook van plan om data te gaan delen met een aantal collega's. Sachem was op 29 november ook het eerste VNCI-lid dat via het dashboard het herziene Responsible Care-programma ondertekende, met extra aandacht voor het 'tonen van leiderschap'.

Kofi Annan noemde het Responsible Care-programma 'an inspiring model of self-regulation that other industries should consider following'.