• Komt er wel of geen woning op deze kavel met de 'ijskelder'.
• Komt er wel of geen woning op deze kavel met de 'ijskelder'. Foto: Janneke Boogaard

Nog geen zekerheid voor De TorenTuin

zaltbommel • Politiek Zaltbommel is verdeeld over de hoeveelheid grond die de TorenTuin in de toekomst kan blijven gebruiken. In de gemeenteraad van 15 december moet het definitieve besluit vallen.

De TorenTuin begon in maart 2013 als tijdelijk project op het braakliggende terrein aan de Vogelenzang, grenzend aan de stadsmuur. Het groeide uit tot 'mensentuin', vindt het bestuur. "Het groen is niet het doel, maar het middel om mensen met elkaar en met de natuur te verbinden." Als er woningen in het gebied worden gebouwd, dan ziet het bestuur nog mogelijkheden om door te gaan met het project. Alleen zou dan één vrije kavel niet bebouwd moeten worden, maar beschikbaar moeten blijven voor de tuin. Op dat stuk grond ligt de historische ijskelder en een stuk stadsmuur. In de huidige tekeningen staat er één grote woning gepland. Volgens het bestuur van de tuin raakt het gebied bij bebouwing van dat stuk 'te versteend' en zou de tuin te dicht bij de nieuwbouwwoningen liggen en dan misschien overlast kunnen veroorzaken voor de nieuwe bewoners.

Het bewuste stuk grond zou 288.000 euro moeten opbrengen, wat een aantal politieke partijen wel heel veel geld vindt voor een kavel waar maar één woning op komt. PvdA, GroenLinks, D66 en lijst Frits van der Schans zijn van mening dat de gemeente het bedrag eventueel uit de Algemene Reserve kan halen, zodat de TorenTuin gered kan worden. Van der Schans opperde ook nog de suggestie om het geld uit een andere pot te halen, bijvoorbeeld geld dat voor welzijn is gereserveerd. Voor de VVD is de vrije kavel 'nog onderwerp van gedachten', aldus Gerrine Fernhout.

Kees Metz van ZVV denkt dat er bij de bouw van een woning op die kavel veel kosten bijkomen voor archeologisch onderzoek. "Juist op die plek zouden er archeologische vondsten gedaan kunnen worden. Ik wil daarvan eerst de financiële risico's zien. Die kavel wordt hét discussiepunt tijdens de gemeenteraad", zei hij. Volgens wethouder Adrie Bragt is de koper van de kapel verantwoordelijk voor de kosten: "De koper moet archeologisch onderzoek laten doen, dat documenteren en archiveren."

Jaco Melse van het CDA vindt het 'zorgelijk' dat er volgens hem zo makkelijk wordt omgegaan met het geld van de Algemene Reserve. Geert Bok van de SGP vindt 288.000 euro een 'ruime greep uit het weerstandsvermogen'. De ChristenUnie is blij met het voorstel, ook om de vrije kavel te bebouwen. "Er is een goede balans tussen de kosten, het bouwen en de natuur", aldus Leon van den Dool.

De uitkomst van de gemeenteraadsvergadering op 15 december is niet te voorspellen. Het voorstel kan met een heel kleine meerderheid worden aangenomen of afgewezen.

Britta Alink