Afbeelding
Janneke Boogaard

Maas moet weer kunnen meanderen

alem • Dit voorstel is onderdeel van het project Maasoeverpark. De jachthaven en de voetbalvelden van Alem moeten dan een andere plek krijgen en er moet op die plek een brug komen in de Jan Klingenweg.

In het plan Maasoeverpark staan maatregelen tussen fort Sint Andries bij Heerewaarden en fort Crevecoeur, net over de Maas bij Hedel. De nadruk ligt op hoogwaterveiligheid, maar ook verbetering van met name recreatieve mogelijkheden heeft de aandacht. Het Maasoeverpark is aangewezen als koploperproject binnen het Nationaal Deltaprogramma en maakt daarom een bovengemiddelde kans om voor 2030 te worden uitgevoerd met financiële steun van het rijk.

Kanalisering

Woensdag kreeg de raadscommissie Ruimte in Maasdriel uitleg over de stand van zaken. Het plan voor Alem kreeg veel aandacht. Het dorp ligt sinds de kanalisering van de Maas in de jaren dertig van de vorige eeuw aan de Gelderse kant van de rivier.

De vroegere loop van de rivier is nog te zien, maar wordt nu halverwege onderbroken door een dam met daarop de voetbalvelden en de Jan Klingenweg, de ontsluitingsweg naar het dorp. Als die dam wordt afgebroken én er grond wordt afgegraven bij de sluis van Heerewaarden, kan het Maaswater bij hoog water veel makkelijker weg. De stand van de rivier wordt dan vijftien centimeter lager.

Zandmeren

Iets verder naar het zuiden, bij de Zandmeren in Kerkdriel, kan de Maas ook meer ruimte krijgen door kades te verlagen en de instroom te vergroten. Dat heeft meteen een positief effect op de waterkwaliteit, wat de recreatiefunctie ten goede komt.

De bouw van een vakantiepark met tweehonderd 'waterwoningen' moet het gebied een extra boost geven. De daar gevestigde zandbedrijven passen minder in dat plaatje. Eerder heeft de gemeente voorgesteld om die te verplaatsen naar Hedel, maar dat willen de bedrijven in kwestie niet omdat daar al een concurrent gevestigd is. Nu wordt gekeken naar verplaatsing naar het gebied rond de steenfabriek bij Alem.

Grote impact

De maatregelen hebben al met al erg veel impact in Alem, constateerde Alemer en CDA-raadslid Peter van Boxtel. "De voetbalvelden en de jachthaven moeten worden verplaatst. De zandbedrijven zouden voor overlast kunnen zorgen. Wat krijgt het dorp daarvoor terug?"

Fietsbrug

Van Boxtel had wel een suggestie: een fietsbrug over de veelbesproken meander ter hoogte van golfclub De Dorpswaard, zodat fietsers vanuit Alem veel sneller in Kerkdriel zijn. Volgens wethouder Gerard van den Anker wordt het lastig om projecten die niet direct iets opleveren voor de waterveiligheid te laten meeliften, maar hij was het ermee eens dat het draagvlak voor de maatregelen wel vergroot kan worden door de Alemers te compenseren. "Voor wat hoort wat."

Volgend najaar wordt naar verwachting duidelijk of het Maasoeverpark van de onderzoeksfase in de verkenningsfase rolt. Als dat lukt, komt er ook geld vrij en is er een gerede kans dat Alem voor 2030 nog meer op een eiland komt te liggen dan nu.

In januari organiseert de gemeente een informatieavond voor de inwoners van Alem over de plannen en de consequenties ervan.


Janneke Boogaard