• Jan van de Wetering en Anne Baas organiseren de geestelijke-groeiavonden.
• Jan van de Wetering en Anne Baas organiseren de geestelijke-groeiavonden. Foto: Janneke Boogaard

'Teksten gaan veel meer leven als je je erin verdiept'

De Bijbel doorbreekt kerkmuren

gameren • De Bijbel is een boek dat nog altijd veel mensen aanspreekt. Voor christenen is het de belangrijkste bron voor het geloof. Maar het is ook een weerbarstig boek, geschreven in andere tijden, waaruit nogal eens te pas en te onpas wordt geciteerd. "Er is veel religie in de Bommelerwaard, maar niet veel echte bijbelkennis", vindt Jan van de Wetering.

Levend geloof

Zelf is Van de Wetering vorig jaar 'tot een levend geloof gekomen', vertelt hij in het voormalige gereformeerde kerkje in Gameren. Daar organiseert hij samen met Anne Baas sinds dit najaar geestelijke-groeiavonden. Ze gunnen meer mensen de verdieping van hun persoonlijke geloof die ze beiden hebben ervaren tijdens soortgelijke bijeenkomsten in Wijk en Aalburg. Het concept met een deskundige spreker die uitleg geeft bij een bijbelgedeelte, met veel ruimte voor interactie met en tussen bezoekers, slaat daar enorm aan. Vaak komen er wel tweehonderd mensen op zo'n toerustingsavond.

In de auto op weg naar Wijk en Aalburg mijmerde Van de Wetering over het organiseren van soortgelijke avonden in de Bommelerwaard. Een jaar of vier geleden waren die er, en met succes, maar de organisatie kwam niet verder van de grond.

Dezelfde wens leefde bij dorpsgenoot Anne Baas: "Ik zag in Wijk en Aalburg best veel mensen uit de Bommelerwaard en heb het er toen met de organisatie daar over gehad hoe we het zouden kunnen aanpakken om het hier ook weer op te zetten. De spreker in Wijk en Aalburg moedigde mij aan om er iemand bij te zoeken voor de organisatie. Via via kwam ik bij Jan van de Wetering terecht."

Van de Wetering: "We kenden elkaar oppervlakkig als dorpsgenoten. Ik zie er de hand van God in dat we met elkaar in contact gekomen zijn. Het grote leeftijdsverschil speelt dan geen rol." Ach, relativeert Baas lachend: "In eeuwigheidsperspectief gezien zijn we bijna even oud."

Efeze

Een spreker werd gevonden in de persoon van Gerrit van Valen. Hij zegde anderhalf jaar geleden zijn baan op om te leven in dienst van God. Sindsdien is hij rondreizend leraar en uitlegger. Hij neemt de bezoekers van de geestelijke-groeiavonden vers voor vers mee door de Efezebrief.

"Zijn doel is heel praktisch dat mensen begrijpen wat er staat. Hij vertelt over de context waarin het bijbelboek is geschreven, wat het toen betekende en hoe we het nu in ons eigen leven kunnen toepassen", legt Baas uit.

Voor hem is het een zeer welkome aanvulling op de zondagse kerkdiensten. "Teksten gaan veel meer leven als je de tijd neemt om je erin te verdiepen. Door de interactieve opzet landt een tekst ook echt. Er is ruimte voor vragen en meningen. Maar ook de vrijheid om alleen te luisteren."

Ruimere blik

Van de Wetering: "De Bommelerwaard is vrij gesloten als het om geloof gaat, er wordt niet zo openlijk over gesproken. De kerkmuren zijn steeds hoger opgetrokken. Dat is jammer. De geestelijke-groeiavonden zijn dan ook absoluut niet bedoeld als een nieuwe kerk. Het is juist heel mooi als iedereen blijft waar hij thuishoort en daar een lichtend licht is. Wat je hier hoort, kun je overal uitdelen, ook in je eigen gemeente. Op een avond in Wijk en Aalburg zat ik tussen iemand uit de gereformeerde gemeente en iemand uit een evangelische kerk, maar we beleefden hetzelfde. Dat is zo'n uniek gevoel en geeft een veel ruimere bilk. Als Jezus straks terugkomt, blijven we hier ook niet elk in ons eigen groepje zitten."

De eerstvolgende avond over de Efezebrief is woensdag 14 december om 20.00 uur in het voormalige kerkje aan de Ouwelsestraat 8 in Gameren. In het voorjaar volgen nog zeven avonden. De data, meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op:


q www.geestelijkegroeibommelerwaard.nl

Janneke Boogaard