Ruim baan voor bijen in de Bommelerwaard

regio • Meer bloemen in de bermen en op braakliggende grond, bloeiende bomen in het openbaar groen, minder pesticiden en meer standplaatsen voor bijenkasten. Dat zijn de 'BeeDeals' die in de Bommelerwaard zijn gesloten.

De afspraken zijn gemaakt tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltobmmel, drinkwaterbedrijf Dunea, Waterschap Rivierenland, een aantal lokale fruittelers en Bijenhoudersvereniging Bommelerwaard.

Adviesbureau CLM uit Culemborg heeft hen bij elkaar gebracht op verzoek van de gemeenten.

Voedselproductie

"Bijen en andere insecten die een rol spelen bij de bestuiving van planten hebben het moeilijk, daar is de laatste tijd al veel over in het nieuws. Dat komt door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en door veranderingen in het landschap waardoor er minder leefgebieden overblijven. Maar bijen zijn nog altijd essentieel voor onze voedselproductie. Wij voelen ons medeverantwoordelijk om te werken aan bijvriendelijke omstandigheden", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede van de gemeente Maasdriel.

De partijen die samenwerken binnen het project BeeDeals gaan zich inzetten voor meer bloemen. "We gaan in de bestekken voor het regulier bermbeheer opnemen wanneer er bij voorkeur wel en niet gemaaid moet worden. Daarbij blijft veiligheid voor het verkeer natuurlijk wel bovenaan staan", aldus De Vreede.

Bewustwording

De gemeenten kijken ook waar bloesemdragende bomen kunnen worden geplant. Langdurige braakliggende terreinen worden ingezaaid met wilde bloemen, net als zoveel mogelijk bermen. Fruittelers proberen het gebruik van pesticiden te minimaliseren. Ook wordt gezocht naar nieuwe standplaatsen voor bijenkasten en wordt gewerkt aan bewustwording en communicatie.

Op 15 december gaat het project officieel van start met een bijeenkomst bij Dunea in Brakel.


Janneke Boogaard