Maasdriel houdt strooibeleid tegen het licht

maasdriel • Met de winter voor de deur heeft de gemeente Maasdriel de puntjes op de i gezet voor de gladheidspreventie. Op de wat langere termijn wil de gemeente kijken of het zuiniger, dus milieuvriendelijker kan.

Maasdriel bekijkt elk jaar of er wijzigingen wenselijk zijn in de plekken waar zout gestrooid wordt en of er verbeteringen mogelijk zijn in de organisatie. Eens in de vijf jaar wordt ook het achterliggende beleidsplan tegen het licht gehouden. Daar was het nu ook weer tijd voor. "We hebben voor het eerst contact gehad met CROW, een kennisinstituut voor wegen", vertelt wethouder Jan-Hein de Vreede.

De gemeente gaat werken aan drie verbeterpunten. Ten eerste worden de afspraken met de uitvoerende aannemers beter vastgelegd in contracten. "De gemeente strooit niet zelf, dat hebben we uitbesteed aan lokale aannemers. Wanneer zij op pad moeten, wordt bepaald door de coördinator van de gemeente. En ook de provincie speelt daar een rol in. De aannemers moeten bij voorspelde vorst binnen een half uur paraat zijn en binnen 2,5 uur hun route gestrooid hebben. Daar zijn duidelijke afspraken over, maar sommige dingen staan nog niet op papier. Dat gaan we nu wel doen", aldus De Vreede.

Ten tweede kijkt de gemeente opnieuw of de routes nog kostenefficiënter kunnen worden ingericht.

En het derde verbeterpunt is dat de gemeente meer inzicht wil krijgen in het gebruik van het strooizout. "Op sommige trajecten zou de strooier wellicht minder hard hoeven strooien. Dat is beter voor het milieu." De kosten van dit onderzoek hoopt Maasdriel te betalen uit overschotten op het budget voor gladheidsbestrijding, die ontstaan in minder koude winters. Jaarlijks reserveert de gemeente ongeveer 100.000 euro, maar dat gaat niet altijd op.

Een kaart met de strooiroutes is te vinden op de website van de gemeente. De rood en blauw gemarkeerde routes zijn de wegen en fietspaden met de hoogste prioriteit, de wegen die op de kaart groen zijn, worden daarna gestrooid.


Janneke Boogaard