• De 100-jarige Geer van der Linden haalt herinneringen op.
• De 100-jarige Geer van der Linden haalt herinneringen op. Foto: André Versteeg

Film: 'Zuilichem, dorp aan de Waal'

zuilichem • Ook de inwoners van Zuilichem kunnen genieten van een mooie dorpsfilm, gemaakt door André Versteeg. Ruim een uur lang beelden van de prachtige omgeving van het dorp aan de Waal, de inwoners en bedrijven.

Opdrachtgever voor de film was de Dorpsraad en met name Chris van Herp en Arie van de Ven hebben zich met de inhoud bemoeid. In 1951 en 1964 zijn ook al dorpsfilms gemaakt, beelden daarvan zijn in deze nieuwe uitgave verwerkt.

André heeft weer prachtige beelden gemaakt van de groene omgeving van het dorp. Het Boveneind, de Holdersdijk, de Waaldijk en de Meidijk met de Meidijkse wielen. Bij de Capreton ging hij filmen tijdens een viswedstrijd, waar vele tientallen liefhebbers aan meededen. Ook voetbalvereniging Zuilichem en de ijsbaan komen ruim in beeld. De ijsbaan wordt ook intensief gebruikt door de skeelervereniging.

Interviews met markante dorpsbewoners geven een mooi beeld van Zuilichem. De 100-jarige Geer van der Linden haalt herinneringen op en dierenarts Jurgen van der Meijden vertelt over zijn praktijk, waar hij naast gezelschapsdieren ook paarden kan behandelen. Hij kan ze zelfs opereren.

De twee molenaars van het dorp, Lieneke van Beekhuizen van de Poldermolen en Jaap Verweij van de Korenmolen komen uitgebreid aan het woord. Lieneke woont al sinds 1982 samen met Wilfried Romp in de molen, die ook wel bekend is als de 'Watermolen'. De molen schept nog steeds water, waardoor de polder droog blijft, omdat de grond anders veel te nat zou zijn. Lieneke en Wilfried hebben veel historisch materiaal verzameld over hun molen. "En we vinden het heel leuk als mensen komen kijken hoe onze molen er uit ziet", zegt Lieneke.

Versteeg heeft gefilmd tijdens de vakantiebijbelweek en veel van in totaal 140 kinderen van de School met de Bijbel komen in beeld. Bijzonder zijn ook de beelden van een bijeenkomst in de nieuwe Schaapskooi, waar de inwoners van 80 jaar en ouder (die geboren zijn in Zuilichem) een middag bij elkaar kwamen om herinneringen op te halen.

De drie kerken, die het kleine dorp telt, komen aan bod, evenals de moderne chrysantenkwekerij van Jan Kreling, het zandwinningsbedrijf, de autobedrijven van vader Jan en zoon Corné van Veen. Natuurlijk ontbreekt ook de Drum & Streetband niet.