• Ingeborg Verweij bij mevrouw Verbeek en haar kat Floortje.
• Ingeborg Verweij bij mevrouw Verbeek en haar kat Floortje.

'Zo fijn als ouderen en huisdieren bij elkaar kunnen blijven'

Ingeborg zorgt voor mens én dier

bruchem • Ouderen die in een verzorgingshuis moeten gaan wonen en daarom hun huisdier moeten afstaan. Ingeborg Verweij vindt het hartverscheurend om te zien hoeveel verdriet mensen daar van kunnen hebben. Terwijl het volgens haar niet altijd hoeft. "Met een beetje ondersteuning kan de kat toch gewoon bij zijn of haar baasje blijven", zegt ze.

Daarom is een tijdje geleden haar eigen bedrijfje begonnen: Sanimalis. Ze biedt professionele dierenzorg aan huis, niet alleen voor de kleine huisdieren, maar ook voor de landbouwhuisdieren zoals ezels, schapen, geiten of kippen. Ingeborg richt haar aandacht niet alleen op de dieren, maar ook op de mensen.

Zo gaat ze een paar keer per week op bezoek bij een oudere dame, die in een zelfstandige woning woont, naast een verzorgingstehuis. "Zij heeft een kat en is daar dol op", vertelt Ingeborg. "Ze kan hem heel goed zelf eten geven, maar het verschonen van de kattenbak is te zwaar. Ook even naar de dierenarts rijden met de auto is er niet meer bij. Gelukkig zijn katten in dat verzorgingshuis toegestaan, maar de verzorgers hebben natuurlijk geen tijd om zich over de kat te ontfermen. Ze heeft een dochter die regelmatig even bijspringt, maar die er ook niet altijd kan zijn. Nu kom ik een paar keer per week en zorg dan voor de kat. En tegelijkertijd maak ik een praatje."

Ingeborg werkte jarenlang op de afdeling Dierennoodhulpcoördinatie van de Dierenbescherming. "Sommige mensen kwamen vreselijk in de problemen doordat ze naar een bejaardenhuis moesten of geen geld meer hadden om voor hun huisdieren te zorgen", vertelt ze. "Ik zocht dan naar oplossingen." Ook vangt ze al geruime tijd kittens op. Ze doet nog veel meer vrijwilligerswerk zoals voor het project 'Opplussen' van de gemeente Zaltbommel. "Dan ga ik bij ouderen langs om ze te adviseren over simpele ingrepen in huis om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen", vertelt ze. Elke vrijdagochtend geeft ze daarnaast computerles in de Wielewaal, al vijftien jaar lang. En ze organiseert één keer in de maand een 'Buurtbakkie', een gezellige bijeenkomst voor de oudere bewoners van Bruchem. Daarnaast gaat ze ook nog één keer in de week naar haar 84 jaar oude moeder in Culemborg om bij te praten en en passant even haar huis te poetsen.

Veel dierenartsen in de regio, maar ook huisartsen, weten haar te vinden als iemand een keer in nood zit met zijn of haar huisdier. "Ik heb al drie jaar een logeerhond van iemand die niet meer voor hem kan zorgen", vertelt ze. "Maar het baasje komt wel regelmatig langs om met de hond te gaan wandelen. Gelukkig gaat het nu een stuk beter en kan de hond misschien wel binnenkort weer bij zijn eigen baas gaan wonen."

Werken met mensen en werken met dieren. Het is de ideale combinatie voor de Bruchemse. Toen haar werk bij de Dierenbescherming ophield heeft ze zich een tijdje op vrijwilligerswerk gestort. Maar nu vindt ze het weer tijd om betaald aan de slag te gaan. En daarom is ze 'Sanimalis' begonnen. Iedereen kan haar, tegen een vast uurtarief, inschakelen voor de zorg voor huisdieren. "Ik kom een keer kennismaken en als er een klik is, dan gaan we afspraken maken", legt Ingeborg haar werkwijze uit. "Mensen kunnen me inschakelen als vakantie-oppas en als er een tijdelijk of langduriger medisch probleem is." Naast dagelijkse zorg kunnen huisdiereigenaren Ingeborg ook inschakelen voor medische handelingen. "Een kat een pil geven valt niet altijd mee", geeft ze als voorbeeld. "Of de buurvrouw wil in de vakantie wel eten geven, maar geen injecties voor diabetes. Of een konijn moet vanwege een huidprobleem elke dag gewassen worden, maar het baasje gaat een weekendje weg. Het is altijd maatwerk en ik vind het ontzettend leuk om te doen."

Britta Alink

q www. sanimalis.nl