• Cia's moeder Bertha van Boort startte de wijnhandel in de Waterstraat.
• Cia's moeder Bertha van Boort startte de wijnhandel in de Waterstraat. Foto: Janneke Boogaard

De Cia van Boortlaan mag er best komen

De poppenspeelster uit Zaltbommel

zaltbommel • De aandacht die onze beroemde stadgenote Fiep Westendorp krijgt is groot, en zeker terecht. Ze is per slot van rekening in onze mooie stad geboren en bracht er haar jeugdjaren door. De ontwikkeling als tekenares die ze later doormaakte bracht haar landelijke bekendheid, mede dankzij de samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Haar illustraties, in boeken en op allerlei producten, zullen nog decennia lang te zien zijn, dat is zeker. Zaltbommel eert haar met een permanente tentoonstelling in Het Stadskasteel en vernoemde een plein en een straat naar haar. De recentelijk geopende fietstunnel draagt ook haar naam. Fraaie reproducties van haar tekeningen sieren de wanden.

De gemeente Zaltbommel doet dus haar best om bekende stadgenoten te laten voortleven door een straat, plein of hofje hun naam te geven. Maar helaas, tot nu toe is de gemeente er één vergeten.

Wijnhandel

Cia van Boort, geboren in Zaltbommel in het jaar 1904. Ze kwam uit een gezin van vier kinderen. Vader Louis was aannemer en moeder Bertha begon de wijnhandel in de Waterstraat.

Eerste vrouw

Cia was als kind al erg creatief en actief binnen de lokale toneelvereniging en het mandolineorkest. Ze opende in de jaren dertig een poppentheater in Voorschoten. Ze was de eerste vrouw die met het poppenspel haar geld verdiende.
Ze trok het hele land door om optredens te verzorgen. Ze kwam terecht in Oisterwijk en bleef daar wonen. Ze kreeg er onder andere bezoek van niemand minder dan Prinses Beatrix.

De Schelleboom

Op 26 juni 1954 werd het poppentheater De Schelleboom geopend in aanwezigheid van de commissaris der koningin De Quay. In het theater werden ook klassieke concerten gehouden. Eén van de peuterspeelzalen in Oisterwijk heet nu nog De Schelleboom.

Cia van Boort ontving in 1961 de VVV-prijs Hart van Brabant en in 1971 werd ze koninklijk onderscheiden.

Verkeersongeval

Op 22 december 1983 kwam Cia van Boort door een verkeersongeval om het leven. Dat ze niet werd vergeten, blijkt wel uit het feit dat ter ere van haar een monument werd opgericht in het Lindepark te Oisterwijk, vervaardigd door Fred van Eldijk.

Cia van Boorthof

In de brede school Waterhoef in Oisterwijk is sinds 2011 een Cia van Boorthof te vinden. In september 2013 legde wethouder Wim Lemmers de symbolische eerste steen van het nieuwe wooncomplex in het hof. Op het terrein van de brede school, naast basisschool De Tovervogel, verrees op initiatief van ouders een gebouw waar negentien jongvolwassenen met een beperking, met begeleiding, gingen wonen. Er zijn ook drie gemeenschappelijke ruimtes gebouwd (één per woonlaag) waar bewoners hun maaltijd kunnen gebruiken, samen tv kunnen kijken of een spelletje doen. Natuurlijk kunnen ze dat ook in hun eigen appartement doen. Er werken ongeveer dertig begeleiders.

Amstelveen

Van Boort woonde en werkte ook een periode in Amstelveen. Die stad eerde haar door een straat naar haar te vernoemen: de Cia van Boortlaan.

Haar culturele activiteiten brachten Cia van Boort dus landelijke bekendheid. De steden waar ze woonde en werkte hebben haar geëerd door haar naam te verbinden aan openbare plaatsen.

In Zaltbommel, haar geboorteplaats, is de naam Cia van Boort nergens terug te vinden. Misschien wordt haar naam dankzij dit artikel aan de vergetelheid ontrukt en gaat de commissie, die zich bezighoudt met het benoemen van straten en pleinen, een passende plek in onze mooie stad uitzoeken die haar naam met ere zal dragen.

Frans van den Heuvel sr.