Meer mogelijk met oude kassen en cellen

bommelerwaard • De mogelijkheden voor hergebruik van leegstaande agrarische gebouwen worden ruimer. Zaltbommel en Maasdriel geven het regionale beleid een eigen twist.

Als boeren en telers stoppen met hun bedrijf, bijvoorbeeld door schaalvergroting of omdat er geen opvolger is, raken schuren, kassen en champignoncellen soms in verval. Geen fraai gezicht.

Daarom maakte Regio Rivierenland op initiatief van Maasdriel en Geldermalsen in 2007 regels voor hergebruik van vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied (VAB). Agrariërs mogen in ruil voor het slopen van leegstaande bebouwing hun woning uitbreiden of een nieuw woongebouw op hun erf laten zetten, of een ander soort bedrijf starten. Soms is het oppervlak aan te slopen bebouwing niet groot genoeg om voor de regeling in aanmerking te komen. Dan mag bijvoorbeeld een teler een oude kas elders in de gemeente overnemen en ook afbreken, het zogenoemde 'sprokkelglas'.

"Er wordt veel gebruik gemaakt van de regeling", weet wethouder Gerard van den Anker (Maasdriel). Vooral nu bekend is dat asbestdaken uiterlijk in 2024 vervangen moeten worden, stellen gestopte agrariërs zichzelf de vraag of ze die investering gaan doen of liever kiezen voor sloop.

"We merkten wel dat elementen uit de regeling van 2007 achterhaald waren", gaat Van den Anker verder. "De regio heeft daarom een nieuw beleidskader gemaakt. Maasdriel en Zaltbommel hebben dat doorvertaald naar de Bommelerwaard."

Voortaan mag een agrariër uit Maasdriel ook bebouwing in de gemeente Zaltbommel afbreken om het minimale oppervlak te halen, en andersom. Bovendien hoeft een glastuinbouwer niet per se kassen te sprokkelen - die inmiddels schaars zijn geworden - maar mogen het ook stallen of champignoncellen zijn. En als er woonruimte wordt teruggebouwd, hoeft dat niet langer bij voorkeur een gebouw met twee of drie aparte wooneenheden te zijn. "De provincie stelde dat destijds als voorwaarde om starters op de woningmarkt te helpen. Dat is nu niet meer zo nodig, en in de praktijk bleek dat agrariërs liever één vrijstaande woning bouwden", aldus Van den Anker.

Wanneer de gemeenteraden stemmen over het nieuwe beleidskader staat nog niet vast, omdat Zaltbommel nog een aspect uit het plan wil aanpassen.

Janneke Boogaard