Wethouder Han Looijen is zich 'kapot geschrokken' van de situatie

Oplossing voor parkeren op sportpark

zaltbommel • Wethouder Han Looijen heeft de parkeerproblemen bij het nieuwe sportpark De Watertoren absoluut niet van tevoren zien aankomen. "We zijn ons kapot geschrokken", zei hij donderdagavond tijdens de gemeenteraad.

Alle fracties wilden van de wethouder weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Hoe is het mogelijk dat we dit niet voorzien hebben", vroeg Kees Metz van ZVV. Het is gewoon 'klungelig' vond fractievoorzitter Nico van Wijk van de PvdA.

Te laat brengen

Volgens Frits van der Schans brengen veel mensen hun kinderen te laat naar de sportvelden. "Dan komen ze om half tien aanrijden, terwijl die kinderen om half tien op het sportveld moeten staan", mopperde hij. "Ze rijden niet stapvoets, maar geven nog even gas erbij om toch vooral op tijd te komen. De mensen doen het allemaal zelf."

Naïef

De wethouder vindt dat hij te 'naïef' is geweest. "We hebben het sportcomplex aangelegd en ons daar helemaal op gericht", zei hij. "Toen het sportpark in gebruik genomen werd, was de parkeerplaats nog niet klaar. Het was één grote bouwput, waar fietsers, voetgangers en auto's doorheen moesten. Dat bleek heel verkeersonveilig. Op de tweede competitiedag van Nivo Sparta kwam er gigantisch veel publiek en er stonden meer wedstrijden gepland dan gebruikelijk. Ik kreeg die zaterdag meteen boze telefoontjes van de voorzitters van de voetbalvereniging en de hockeyvereniging. Wij zijn meteen gaan kijken en ons kapot geschrokken. Het werkte gewoon niet, het ontwerp klopte niet, er zijn te weinig parkeerplaatsen en door het gedrag van sommige automobilisten ging het mis."

Om het probleem op te lossen is ruim 300.000 euro nodig. Er komen 95 parkeerplaatsen bij, er komt een vrijliggend fietspad en een vrijliggend voetpad. De weg wordt voorzien van versmallingen en drempels. De SGP stemde tegen het voorstel. Fractievoorzitter Geert Bok vindt het vooral een probleem van de sportverenigingen en vindt dat ze dat zelf moeten oplossen. "Waarom zou de gemeente dat doen?", vroeg hij de wethouder. "Je kunt ook de fietsenstalling vergroten en betaald parkeren invoeren."

De overige fracties stemden wel in met het voorstel, zij het schoorvoetend. "Dit is een herkansing, pak het goed aan", gaf Hellen Sluiter van GroenLinks de wethouder mee. Thom Ummels vroeg de wethouder om in de toekomst de 'naïviteit' tot het uiterste te beperken. Hein de Kort van het CDA complimenteerde het college met de snelle aanpak van het probleem: "Maar zorg er wel voor dat er bij toekomstige projecten meteen goed naar het scheiden van de verkeersstromen gekeken wordt." Verschillende fracties maken zich ook zorgen over het effect van het openstellen van de 'vierde poot' van de rotonde bij de watertoren. Op dit moment kunnen alleen fietsers en voetgangers van de rotonde rechtstreeks de Wichard van Pontlaan op. Deze week start de aannemer met de werkzaamheden om die poot geschikt te maken voor auto's. Waarschijnlijk kan het verkeer er vanaf komend voorjaar overheen, de wijk De Waluwe in.

Verder vragen de fracties zich af of de nieuwe parkeerplaatsen afdoende zijn en of mensen het vanaf die plaatsen niet veel te ver vinden om naar de ingang van de sportvelden te lopen.

Britta Alink