• Uit hoeveel kranen stroomt in januari bier van thuisbrouwers?
• Uit hoeveel kranen stroomt in januari bier van thuisbrouwers? Foto: Janneke Boogaard

Stadsbrouwerij daagt thuisbrouwers uit

zaltbommel • De Zaltbommelse Stadsbrouwerij is benieuwd naar de brouwsels van hobbyisten uit de streek.

Op zaterdag 14 en zondag 15 januari vinden in het proeflokaal aan de Nieuwstraat de Brouwerijdagen plaats. Belangrijk onderdeel daarvan is een wedstrijd voor thuisbrouwers. Zij kunnen zich dat weekend presenteren aan de gasten, die de inzendingen mogen beoordelen. Op een beoordelingsformulier geven ze hun mening, en op zondagavond wordt bekend wie het lekkerste thuisbier heeft gemaakt. Het winnende bier gaat geschonken worden in de Zaltbommelse Stadsbrouwerij. "Van het winnende recept gaan we in onze brouwerij tweehonderd liter brouwen op fust of fles, met een mooi professioneel etiket erbij", kondigt Adrie van der Meijden, eigenaar van de Zaltbommelse Stadsbrouwerij, enthousiast aan. Alle deelnemers worden vermeld in een speciaal boekje.

Inzendingen kunnen bestaan uit speciaal voor de wedstrijd gebrouwen bier of bier dat de thuisbrouwers nog op voorraad hebben. Er moet wel minimaal tien tot vijftien liter beschikbaar zijn om genoeg proefglaasjes van honderd milliliter te kunnen vullen. "Wij vullen het hier af in een fust. Het bier kan desgewenst hier hergisten."

Van der Meijden is benieuwd uit hoeveel van zijn 24 kranen op 14 en 15 januari 'wedstrijdbier' zal vloeien. "Er komen hier best veel mensen die vertellen dat ze thuis ook brouwen. De één gewoon op het gasfornuis in de keuken, de ander met semi-professionele apparatuur."

Tijdens de Brouwerijdagen zullen er ook lezingen zijn door vertegenwoordigers van grote brouwerijen, en op zondag is er live muziek. Kijken in de brouwerij naast het proeflokaal is deze dagen ook mogelijk.

Aanmelden van thuisbrouwsels kan tot en met 18 december via info@zaltbommelse-stadsbrouwerij.nl. Daar kunnen mensen ook met vragen terecht. De wedstrijd staat open voor inwoners van de Bommelerwaard, West-Betuwe en Leerdam.


Janneke Boogaard