V.l.n.r.: Ger van Gelder, Rowin Wagenaar, Erwin Oomen en Florian Sinanaj.
V.l.n.r.: Ger van Gelder, Rowin Wagenaar, Erwin Oomen en Florian Sinanaj. Foto: Lya Cattel

Dynamisch trainersduo geeft vijfdeklasser RKVSC mentale 'boost'

'Je hebt een plus en een min nodig'

velddriel • Groot was de verbazing in Maasdriel en omstreken toen RKVSC halverwege vorig seizoen de komst van een trainer met Albanese roots aankondigde. Florian Sinanaj zou samen met zijn compagnon Ger van Gelder een poging gaan doen om Wilco van Houtum na vier seizoenen als hoofdtrainer te doen vergeten. De twee kregen in het begin van de competitie alleen al wel met een serie tegenslagen te maken; een groot aantal langdurige blessures. Als antwoord daarop sprak Sinanaj zijn Albanese bronnen aan en prompt verwerd sportpark De Peperd het toneel waarop jeugdinternational Elvis Kovaci en de talentvolle goalie Kristian Gjeregji hun kunsten momenteel vertonen. Van speler van Albanië O-19 tot zondagvijfdeklasser RKVSC; het kan verkeren.
Ook trainer Sinanaj heeft een verleden in het betaalde voetbal. Hij kwam in de jaren '90 uit voor FC Den Bosch en is als trainer lange tijd in die contreien blijven hangen. Het meest recent was hij werkzaam bij het Bossche Wilhelmina na ook FC Engelen en CHC onder zijn hoede te hebben gehad. Met de overgang naar een dorpsclub als RKVSC maakt het trainersduo een niet al te logische stap, al ziet Sinanaj dat anders: "We wilden graag werken in een dorpje bij een klein clubje. We zijn echte liefhebbers, voetbaldieren en we willen proberen om RKVSC naar een hoger niveau te tillen. Dat bevalt ons hartstikke goed en we hebben er ook geen seconde spijt van", vertelt Sinanaj, die het woord voert terwijl zijn assistent Van Gelder instemmend knikt. Daarmee zijn ook de verhoudingen tussen de twee duidelijk: Sinanaj is de trainer die gepassioneerd en bevlogen zijn werk doet, terwijl Van Gelder juist een rustig type is en zich meer opwerpt als een 'people manager'. De twee vullen elkaar daarmee perfect aan, vindt Sinanaj: "Ger is iemand die rustig is en geweldig kan observeren. Daardoor hebben we gewoon vier ogen en daar hebben we allebei al elf jaar een goed gevoel bij. Wij verschillen, maar je hebt ook een plus en een min nodig om stroom te kunnen maken."
Het trainersduo mag er dan wel een goed gevoel bij hebben; sportief gezien staat het er vooralsnog allesbehalve florissant voor bij de zondagvijfdeklasser. RKVSC behaalde tien punten uit de eerste tien wedstrijden en bevindt zich daardoor in de middenmoot. Als belangrijkste reden noemt Sinanaj daarvoor het grote aantal blessures waarmee zijn spelers momenteel te kampen hebben. Hij ziet daarentegen wel een positieve verandering in mentaliteit ten opzichte van het RKVSC van vorig seizoen. Rowin Wagenaar, de enige speler die Sinanaj meenam vanaf Wilhelmina, denkt dat dit de verdienste is geweest van zijn trainer: "In het veld neem je over wat er buiten het veld gebeurt. Als je als speler naar de kant kijkt en je ziet hem zo meeleven, dan zie je dat terugkomen in het spel." "Hij zorgt voor dynamiek in de groep en houdt iedereen scherp en gemotiveerd om mee te blijven doen. Niet de 'koppies' laten hangen zoals we vorig seizoen meemaakten zodra er een tegendoelpunt viel. Dan was de hele motivatie weg en nu is dat veel minder", vult reservedoelman Erwin Oomen aan. Hij sloot dit seizoen pas voor het eerst aan bij het eerste elftal en ondanks het feit dat hij daarin niet de eerste keus onder de lat is, staat hij pal achter het trainersduo: "Vorig seizoen maakte ik deel uit van een vriendenteam, het derde elftal. Florian en Ger hebben mij dit seizoen benaderd en ik ben steeds gemotiveerder geraakt. Ik weet dat mijn concurrent (Kristian Gjeregji, red.) gewoon een paar niveaus hoger is dan ik, maar dat weerhoudt me er niet van om er toch elke zondag te zijn voor de club."

De zevende plaats in de vijfde klasse ziet Sinanaj zeker niet als het plafond voor zijn ploeg. Dit seizoen verloren zijn manschappen dan wel zes wedstrijden; dat is volgens de trainer met Albanees een vertekend beeld: "Van de tien wedstrijden die we hebben gespeeld hebben we maar anderhalve wedstrijd minder goed gevoetbald." Oomen resumerend: "De kwaliteit is er, maar het resultaat nog niet."

Martin van Hemert