PvdA wil 'spoedwoningen'

zaltbommel • De fractie van de PvdA wil dat Zaltbommel tijdelijke spoedwoningen gaat bouwen voor statushouders. "Het is niet langer aanvaardbaar dat statushouders de woningzoekenden verdringen."

Volgens fractievoorzitter Nico van Wijk telt Zaltbommel honderden inwoners die een sociale huurwoning zoeken. "Starters die samen verder willen, ouderen die kleiner willen wonen of gezinnen met kinderen." Daarnaast heeft de gemeente de verplichting om statushouders onderdak te geven. Dit jaar zijn dat er zeventig. "De PvdA wil een situatie waarin statushouders worden gehuisvest zonder dat dit leidt tot verdringing van woningzoekenden", aldus Van Wijk. "kijk naar de gemeente Den Bosch. die heeft berekend dat als gevolg van de huisvesting van statushouders de wachtlijst daar opliep van vier jaar naar vier jaar en vier maanden. 'Onacceptabel' zei het college van Den Bosch en bouwt daar nu 'spoedwoningen'."

Spoedwoningen

Van Wijk vindt dat Zaltbommel ook aan de slag kan met tijdelijke huisvesting. "Spoedwoningen, pop-up woningen, tiny houses, wonen in de voormalige Rabo-bank. Tijdelijke woningen hebben een exploitatietijd van tien jaar. Die tijd blijven ze ook wel nodig." Van Wijk wil statushouders voortaan tijdelijk huisvesten en dan meteen inschrijven bij de woningbouwcorporaties. "Ze krijgen dan een behandeling die gelijk is aan de overige inwoners."

De fractie dient donderdag 10 november tijdens de behandeling van de begroting door de gemeenteraad een motie in over dit onderwerp.