• In hoogtijdagen kwam er 900 man naar het Blaauwe Maandagbal.
• In hoogtijdagen kwam er 900 man naar het Blaauwe Maandagbal. Foto: aangeleverd

Feest in Malse Arckeldurp mét hofkapel

ammerzoden • Carnavalsminnend Ammerzoden viert het laatste weekend van november het 55-jarig jubileum. Eén van de hoogtepunten belooft het optreden te worden van De Dorstvlegels. Terug van weg geweest, voor even of blijvend.

Het is 1951 en in het Belgische Oostende treedt Fanfare St. Ceacilia op. Als de fanfare is uitgespeeld en een aantal leden buiten in het zonnetje loopt, worden spontaan de rode zakdoeken omgeknoopt en als boer 'verkleed' gaan ze spelend de straat op tot groot vermaak van een ieder. De vrouwen gaan gelijk met de pet rond om zo wat geld binnen te slepen voor het toenmalige uniformfonds van de fanfare.

Wat toen als geintje begon, werd in 1952 weer opgepakt. Tijdens de carnaval stond op de bouwplaats van de St. Willibrorduskerk een danstent en er zou een Vastenaovond-feest gehouden worden voor het uniformfonds. Het repertoire van de fanfare was niet groot en feestelijk genoeg om het programma te vullen en zo kwam het idee uit België weer uit de kast. Het optreden van de boerenkapel van leden van St. Ceacilia, met als dirigent Hein van Wordragen ('D'n Lange Hein') werd een enorm succes.

Maar voor dergelijke, toentertijd 'twijfelachtige vermakelijkheden' moest voortaan een andere plaats gezocht worden vanwege de bouw van de kerk. Zo ontstond in de Gemeenschapszaal van het Bondsgebouw annex Dorpshuis de voorloper van het vermaarde Blaauwe Maandagbal. In 1954 werden de de Dorsvlegels (toen nog zonder t ertussen) officieel opgericht. De Dorsvlegels en later Dorstvlegels bleken in de wijde omgeving graag geziene gasten.

Voortbordurend op deze traditie besloten een aantal initiatiefnemers, met als grote animator Thomas de Looijer, het carnavalsfeest in Ammerzoden een officiëler tintje te geven. In 1962 was de carnavalsvereniging een feit. In februari 1963 werd, onder een mild stralende voorjaarszon, bij het gemeentehuis de proclamatie door 'Geys dun Urste, Dun Uilecoten van Kanadas tot knotwilg' voor de allereerste keer voorgelezen.

Ammerzoden heet dan 'Ut Malse Arckeldurp'; een samenvoeging van de namen van de families Malsen en Arckel die respectievelijk het slot te Well en het kasteel te Ammerzoden in bezit hebben gehad. Vanaf dit prille begin is het in sneltreinvaart berg opwaarts gegaan met ?Ut Malse Arckeldurp. Met name de grote optocht op carnavalszondag geniet al vele jaren grote regionale bekendheid. Zo'n 10.000 toeschouwers komen kijken.

Dit carnavalsseizoen viert Ammerzoden haar 55-jarig bestaan. Dat zal in het weekend van 25, 26 en 27 november grootser dan ooit gevierd worden. Eén van de hoogtepunten zal zijn een heroptreden van Hofkapel De Dorstvlegels op de vrijdagavond. Weliswaar viel de formatie in 2010 plots uiteen als gevolg van, laten we zeggen, misverstanden, maar op initiatief van de huidige voorzitter van de fanfare, oud-carnavalsprins Gijs XII, en Hans 'hoempapa' van Berkel zijn alle plooien weer gladgestreken. Zo kan de tijd van het befaamde Blaauwe Maandagbal herleven, een evenement dat zijn weerga niet kende. Leden van Fanfare St. Ceacilia traden op als ware het een showorkest in allerhande acts variërend van Freddy Mercury tot 'Jantje Smit en Robbie Williams' Angel. In hoogtijdagen zaten er wel negenhonderd mensen in een zinderende Weesboom; kaarten waren in een uur uitverkocht. "Het uiteenvallen van De Hofkapel wordt tot op heden in het carnavalsgekke Ammerzoden nog elk jaar als een groot gemis beschouwd", weet voorzitter Robert van Dijk van de carnavalsvereniging. "Gelukkig zegt het spreekwoord: 'tijd heelt alle wonden' en dus... komen ze terug!"

Of dit optreden een voortzetting zal zijn van iets heel moois blijvends, zal de tijd leren.