Gemeenteraad Maasdriel vergadert over begroting 2017

Meer geld voor voetbalvelden Rossum

rossum/hurwenen • Een voorstel van coalitiepartijen SSM en CDA leidde er donderdag toe dat de gemeenteraad van Maasdriel 750.000 euro beschikbaar stelde voor voetbalvereniging HRC'14. Ooit moet dat geld terugvloeien door woningbouw op het huidige complex in Hurwenen.

De voetbalverenigingen van Rossum en Hurwenen fuseerden in 2014 tot de Hurwenen Rossum Combinatie, maar bleef voetballen op beide locaties. De bestaande complexen zijn geen van beide groot genoeg voor alle leden. In beide dorpen liggen twee wedstrijdvelden en een oefenveld. Alle velden zijn voorzien van natuurgras.

"De meeste wedstrijden worden in Hurwenen gespeeld, maar de dames spelen bijvoorbeeld in Rossum", vertelt Kees Vernooij namens HRC'14. Naast de verwarring die het spelen op twee plekken met zich meebrengt, is het ook financieel 'niet handig', zegt Vernooij.

Het college van Maasdriel is al een jaar in gesprek met het bestuur van de fusieclub, maar tot nu toe zaten de besprekingen muurvast. Een 'lijdensweg', noemde Peter van Boxtel (CDA) het donderdag tijdens de raadsvergadering over de begroting. Onlangs heeft de vereniging met nieuwe gesprekspartners wel reële plannen ontwikkeld voor twee nieuwe velden en een oefenveld met kunstgras. "Het is de bedoeling om de bestaande velden te verleggen. Op die manier moet het qua ruimte passen", zegt Vernooij, verantwoordelijk voor het plan.

Het CDA stelde daarom een aanpassing van de begroting voor. Vooraf had coalitiegenoot SSM al steun toegezegd, zodat er al een meerderheid was voor het plan. Wethouder Jan-Hein de Vreede was blij met de extra financiële ruimte die het college hiermee kreeg. Bovenop de 500.000 euro die de gemeente al eerder beschikbaar had gesteld, komt nu 750.000 euro zodat het totale subsidiebedrag 1.250.000 euro is. Onder de streep betekent dat voor het jaar 2018 een extra bedrag van 35.000 euro in de begroting. De jaren daarna wordt dat iets minder.

Kees van Drunen (GroenLinks) en John Leijdekkers (PvdA) stemden tegen het voorstel omdat zij het pas een dag van tevoren in hun mailbox hadden gekregen. De VVD vond dat geen probleem.

Totdat de velden in Rossum klaar zijn, kan HRC'14 het complex in Hurwenen blijven gebruiken. Die locatie is door de ligging in de kern heel geschikt voor woningbouw, ware het niet dat de provincie het totaal aantal woningen dat in de gemeente gebouwd mag worden aan banden legt. Daardoor kan het makkelijk nog tien jaar duren voordat hier gebouwd wordt. Uiteindelijk mag de opbrengst van de vrijkomende oude accommodatie gebruikt worden om de tekorten voor het nieuwe complex te dekken. Met het amendement is meteen geregeld dat dit voortaan standaard beleid wordt.

Een nieuw clubgebouw, dat HRC'14 tussen de nieuwe velden in wil bouwen, komt voor rekening van de club, zoals dat ook voor andere voetbalverenigingen in de gemeente geldt. "Maar dat is van later zorg, we gaan eerst zorgen dat de herstructurering van de velden financieel onderbouwd wordt."

HRC'14 was met zo'n zestig mannen en vrouwen aanwezig op de publieke tribune. Niet allemaal hielden ze het vol tot het moment van stemmen was aangebroken, maar aangezien al vroeg op de avond duidelijk was dat er genoeg voorstanders waren, kon iedereen met een goed gevoel naar huis.


Janneke Boogaard