Ruim driehonderd pagina's vol geschiedenis

Boek over bouw van vestingwerken

zaltbommel • In de Gasthuiskapel in Zaltbommel is vrijdagmiddag het boek 'De versterkte stad Zaltbommel' gepresenteerd. Precies 302 pagina's dik met op vrijwel elke pagina een prachtige foto of illustratie uit een ver verleden.

Aanleiding om het boek te maken is het feit dat Zaltbommel dit jaar precies 700 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het boek vertelt over het schootsveld tussen de stadswallen en de Gisbert Schairtweg, over de groene gordel rond de stad, het De Virieupark dat is aangelegd op de verdedigingswallen, over de Waterpoort, de bastions, de begraafplaats bij de Bossche Poort. Ook is er een hoofdstuk over de rechtbank die al in de dertiende eeuw in Zaltbommel was gevestigd. Daar zijn vele moordenaars uit de hele Bommelerwaard veroordeeld. Zaltbommel heeft in die tijd zelfs een nieuwe galg gebouwd, die meerdere malen gebruikt is.

Stadsmuur

Een belangrijke rol in het boek is weggelegd voor de oude stadsmuren. "Dat die gerestaureerd zijn komt misschien wel door Peter Elbers Zaltbommel", zei burgemeester Albert van den Bosch vrijdagmiddag tijdens de officiële boekpresentatie. "Hij heeft een tuin met daarin een stukje stadsmuur dat grenst aan de Waterstaat. Jarenlang heeft hij de gemeente gevraagd of ze die muur wilden restaureren." De bewuste inwoner kon vanwege zijn gezondheid niet bij de presentatie zijn, maar de burgemeester beloofde hem nog diezelfde dag een boek te gaan brengen. De muren zijn in de periode 2006-2013 gerestaureerd. De komende jaren worden ook de bastions gerestaureerd.

Bij de bouw van de muur werden 'kloostermoppen' gebruikt, die in het veld werden gedroogd. Soms liep er een dier over de nog zachte moppen heen en was de afdruk daarvan te zien. In de muur zijn dan ook op verschillende plekken afdrukken van dierenpoten te zien. Ter herinnering daaraan gaat de gemeente de kinderen uit Zaltbommel vragen hun afdruk achter te laten in steen. De gemeente gaat volgend jaar van al die stenen met afdruk een muur bouwen.

Bij de presentatie waren veel binnenstadbewoners aanwezig, die een stuk stadsmuur in hun tuin hebben. Het boek is in opdracht van de gemeente geschreven door vier verschillende auteurs die ieder hun eigen hoofdstukken voor hun rekening hebben genomen.

De auteurs

Karel Emmens is bouwhistoricus en was jarenlang voorzitter van de Monumentencommissie in Zaltbommel, bouwhistoricus Hein Hundertmark begeleidde van 2006 tot 2013 de restauratie van de stadsmuur. Historicus Esther Vink haalde veel historische gegevens boven water en kunsthistoricus Marjan Witteveen is in Zaltbommel bekend als stadsgids en voorzitter van de Monumentencommissie. Zij verdiept zich al tientallen jaren in de Bommelse Stadsgeschiedenis.

Het boek kost 29,95 euro. Het is te koop in de boekhandel en via Bol.com.