• Na de ceremonie in de kerk volgt een sfeervolle optocht door de binnenstad.
• Na de ceremonie in de kerk volgt een sfeervolle optocht door de binnenstad. Archieffoto 2013: Lya Cattel

Vanwege grote drukte dit jaar een 'buggy parkeerplaats'

Een week lang Sint Maartensfeest

zaltbommel • Elk jaar op 11 november heeft Zaltbommel zijn eigen bijzondere kinderfeest; het feest van het delen. Het feest is razend populair, zodat de Sint Maartenskerk op die dag echt bom en bomvol zit en staat.

Het is dit jaar 1700 jaar geleden dat de heilige geboren werd en daarom is gekozen voor een week vol activiteiten. Het Sint Maartensfeest valt dit jaar op vrijdag. Het zou dan ook wel eens nóg drukker kunnen worden in de kerk dan voorgaande jaren toen 11 november op een door de weekse dag viel. "De brandweer heeft ons vorig jaar nadrukkelijk gewezen op de brandveiligheid", vertelt voorzitter Lex van Rooij van het bestuur Sint Maartensfeest. "Het was eigenlijk te druk in de kerk."

Daarom zijn er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen. Zo komt er een speciale 'buggy parkeerplaats'. "We vragen mensen met kleine kinderen om de buggy's op een speciale plek naast de toiletten te parkeren", licht Lex toe. "Buggy's zijn gevaarlijke obstakels als we de grote groep mensen snel zouden moeten evacueren." Ook zoekt het comité veel extra vrijwilligers die in het bezit zijn van een BHV-diploma (Bedrijfs Hulpverlening) of EHBO-diploma. Zij worden opgesteld bij de in- en uitgangen van de kerk. De deuren daarvan gaan namelijk naar binnen toe open, dus in geval van paniek moeten zij snel de deuren openen en mensen naar buiten laten gaan.

Voedselbank

In de kerk zijn zoals altijd ook De Wereldwinkel en de Hussein Foundation aanwezig. Dit jaar zijn ook de vrijwilligers van De Grote Aak van de partij. Zij verkopen lekkere hapjes, waarvan de opbrengst naar de Hussein Foundation gaat. Ook de Voedselbank is aanwezig. Bezoekers aan het kinderfeest kunnen houdbare producten inleveren bij de kraam en de kinderen zullen aan het einde van de avond hun snoep delen met de kinderen van de Voedselbank.

Vijftien winkeliers in de binnenstad doen mee aan een Sint Maartenspuzzeltocht en verschillende horecagelegenheden hebben een speciaal Sint Maartensdiner of lunch. Verhalenvertellers gaan ook dit jaar de basisscholen langs om de kinderen het Sint Maartensverhaal te vertellen, het verhaal over het delen. Er zijn dit jaar meer vrijwillige vertellers beschikbaar dan voorgaande jaren. Mensen die vernoemd zijn naar Sint Maarten en dus Maarten heten of Maartje, Mathijs, Tineke, Martina of andere varianten zijn uitgenodigd voor een klein feestje op zaterdagmiddag 5 november. Zij mogen onder meer het eerste Sint Maartensbiertje proeven, dat is gebrouwen door de Stadsbrouwerij bij Orion. Op zaterdag 12 november vindt de dag van de Mantelzorg plaats op de Golfboerderij in Hedel. Daar krijgt een bijzondere mantelzorger uit handen van Sint Maarten de mantelzorgpenning overhandigd. Op zondag 13 november volgen nog twee kerkdiensten, die in het teken staan van 'delen' en 'zorgen voor elkaar''; om 10:00 uur in de Sint Maartenskerk en om 11:00 uur in de Sint Martinuskerk.

Financiën

Al jaren heeft het Bestuur Sint Maartensfeest moeite om rond te komen. "We hadden altijd voldoende geld om het feest één keer te organiseren zonder sponsoren", vertelt Lex. "Dit jaar moeten voor het eerst die reserve aanspreken." Het comité krijgt al een paar jaar geen subsidie meer van de gemeente en ook steeds meer sponsors hielden de hand op de knip. "Het voortbestaan wordt echt hachelijk", zegt Lex. Hij hoopt dan ook echt dat nieuwe sponsors zich melden. Dat kan via: lex.van.rooij@xs4all.nl Tijdens de Sint Maartensweek zal ook Stichting Beeld Sint Maarten van zich laten horen. Deze organisatie zamelt geld in om een bronzen standbeeld van Sint Maarten te plaatsen in Zaltbommel "We trekken samen op", zegt Lex. "Als er geld overblijft, dan is dat voor ons jaarlijkse feest."

Britta Alink

q www.sintmaartensfeest.nl