• Het 'Hamletkasteel' Kronborg bij Helsingør in Denemarken.
• Het 'Hamletkasteel' Kronborg bij Helsingør in Denemarken. Foto: nl.123rf.com

Shakespeare centraal in Stroomhuis

neerijnen • Het filmhuis van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen brengt vanaf zaterdag 29 oktober vier verfilmde toneelstukken van Shakespeare.

De vierdelige filmcyclus begint met de vertoning van 'Hamlet' op zaterdag 29 oktober en is vervolgens op de vrijdagen 4, 11 en 18 november. Het programma staat onder leiding van filmexpert Marc Westermann. Aanleiding is het overleden van de grote Britse schrijver, dit jaar 400 jaar geleden.

De eerste film 'Hamlet, Prins van Denemarken' is een weergaloze enscenering, onder meer bekend vanwege de monoloog 'to be or not to be'. De vader van Hamlet, koning van Denemarken, wordt vermoord door diens broer Claudius. Die eist daarna de troon op en wordt zelf koning. bovendien trouwt hij met de weduwe van zijn eigen broer, waardoor hij de stiefvader wordt van Hamlet. Neemt Hamlet wraak of doet hij het anders.

De film duurt ruim vier uur en daarom is in midden een klassiek Brits-Deens diner gepland. De voorstelling begint om 16:00 uur, het diner om 18:00 uur en de film gaat vanaf 20:00 uur weer verder. Entree voor film en etentje is 30 euro. De overige drie films duren minder lang. Te zien zijn het in het Italiaanse Verona afspelende romantische stuk 'Romeo and Juliet', de film 'Richard III' en 'King Lear', de tragedie van een legendarische pre-Romeinse vorst.

De entree voor de hele cyclus inclusief het diner is 50 euro. Alleen de filmavonden bezoeken kan ook, dat kost 10 euro per avond. Reserveren voor de eerste filmvertoning inclusief het eten is noodzakelijk:

q www.stroomhuisneerijnen.nl