Woonwagenbewoners willen tweede locatie

waardenburg • De bewoners van woonwagenkamp De Griend in Waardenburg willen dat de gemeente op zoek gaat naar een tweede woonwagenlocatie.

Alle hoofdbewoners van de zestien woonwagens op het terreintje in de oksel van de Waalbandijk en het spoor hebben zich hiervoor uitgesproken tijdens gesprekken met de gemeente Neerijnen. Een ander toekomstscenario, het terugbrengen van het woonwagenkamp naar zijn oorspronkelijke grootte van acht standplaatsen, wijzen ze af.

De gemeente wil de situatie op De Griend na tientallen jaren van gedoogbeleid normaliseren. Door de illegale uitbreiding van acht naar zestien woonplekken is een wirwar van opstallen ontstaan waarvoor geen vergunning is aangevraagd. De woonwagens staan erg dicht op elkaar. Volgens de gemeente is er zeker al vijftien jaar niets aan achterstallig onderhoud gedaan. Verder is er sprake van brandgevaar, illegale lozingen en risico's voor de gezondheid van de bewoners. Op de zestien standplaatsen leven vier families van bij elkaar 37 mensen.

Voordeel van de keuze voor een tweede locatie is dat De Griend weer 'schoon, heel en veilig' wordt, zoals de gemeente voor ogen heeft.

Maar er kleven volgens de gemeente ook veel nadelen aan deze variant. De kosten van de herstructurering zijn hoog en bovendien kunnen de plannen niet bewerkstelligd worden zonder de steun van de woningbouwcorporaties. Verder vreest de gemeente weerstand van omwonenden van een eventueel te realiseren uitbreidingslocatie. Ook wijst de gemeente op het bezwaar dat illegale activiteiten in het verleden beloond worden zodra het besluit valt om op zoek te gaan naar een tweede woonwagenkamp. Hier tegenover staat dat het afbouwen naar acht standplaatsen op verzet stuit van de woonwagenbewoners en mogelijk leidt tot negatieve publiciteit en "gedoe" met landelijke belangenorganisaties.

De Neerijnense gemeenteraad neemt in november een besluit over de toekomst van De Griend.


André van der Vlerk