• De samenwerking is donderdag bekrachtigd.
• De samenwerking is donderdag bekrachtigd. Foto: aangeleverd

EvHb maakt zonnepark op vuilstort

zaltbommel • Als alles volgens planning verloopt staan er in het voorjaar van 2018 maar liefst 14.454 zonnepanelen op de voormalige vuilstort aan de Ketelsteeg in het buurschap Oensel in Zaltbommel. Inwoners kunnen er zonnepanelen kopen en zo meeprofiteren van de groene stroom.

Het zonnepark gaat met 1.691.100 kWh per jaar een bijdrage leveren van bijna 1% van de duurzaamheidsambitie van de gemeente Zaltbommel om 16% duurzame energie op te wekken. Dat is goed voor tussen de 500 en 600 huishoudens.

Omwonenden

Het zonnepark wordt gerealiseerd door het bedrijf Energie van Hollandsche Bodem (EvHb) uit Elst. Omwonenden in de omringende postcodegebieden krijgen de gelegenheid om zonnepanelen te kopen in het zonnepark en zo straks hun eigen groene stroom op te wekken. Daarmee kunnen ze hun energierekening met 20 tot 40 procent verlagen.

Op de website van EvHb kunnen belangstellenden zich alvast melden als belangstellende. Zij krijgen dan met enige regelmaat een nieuwsbrief toegestuurd. Bewoners kunnen meedoen als zij de volgende postcode hebben: 4175, 4176, 4181, 4182, 5301, 5302, 5311, 5314, 5327 of 5328. Ook ondernemers in deze gebieden kunnen meedoen met een kleinverbruiksaansluiting tot 10.000 kWh per jaar. Volgens EvHb verdienen bewoners hun investering binnen tien jaar terug.

Eerst moet nog een aantal procedures doorlopen worden. Het bestemmingsplan en de bouwvergunning zijn hierin de belangrijkste stappen. Energie van Hollandsche bodem gaat er van uit dat ze in het voorjaar van 2018 daadwerkelijk kunnen gaan bouwen.

Planten en bloemen

Rondom de zonnepanelen wil EvHb zoveel mogelijk planten en bloemen aanbrengen. Dat moet dan een perfecte plek worden voor bijen, vlinders en andere insecten. Ook wil het bedrijf net- en vleermuiskasten plaatsen en een insectenhotel. Op het grasveld erachter komen schapen.


q www.evhb.nl