• Marlies van Wijk verheugt zich erop om in gesprek te gaan met de Amerikaanse kiezers.
• Marlies van Wijk verheugt zich erop om in gesprek te gaan met de Amerikaanse kiezers. Foto: Lya Cattel

Nederlandse studenten gaan ook dagje 'canvassen'

Marlies naar verkiezingen in Amerika

zuilichem • Ook in Nederland volgen velen de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet. En hoe geweldig zou het zijn om die strijd in het land zelf te mogen meemaken. De 20-jarige Marlies van Wijk uit Zuilichem krijgt die kans en grijpt hem met beide handen aan.

Marlies zit in haar afstudeerjaar aan de opleiding Communicatie van Fontys Economische Hogeschool in Tilburg. Samen met drie docenten en 23 studiegenoten, allemaal vrouwen, vertrekt ze op 2 november naar Washington. Na de verkiezingen op 8 november gaan ze nog een paar dagen naar New York. Het programma zit behoorlijk vol.

Canvassen

Hoogtepunt is waarschijnlijk het 'canvassen', een typisch Amerikaans gebruik in verkiezingstijd. Aanhangers van de presidentskandidaten gaan de straat op en in gesprek met voorbijgangers om ze over te halen om op hun kandidaat te stemmen. "Het was nog een heel gedoe om het voor elkaar te krijgen dat we mee mogen", vertelt Marlies. "Toeristen mogen niet canvassen, maar omdat wij studenten zijn, kregen we toch toestemming. Wij lopen mee in een team van Hillary Clinton. Het liefst hadden we ook meegedaan met een team van Donald Trump, maar het is ons helaas niet gelukt om contact te krijgen met die groep." Marlies verheugt zich er enorm op om in gesprek te gaan met de 'échte Amerikanen'. "En we hopen natuurlijk ook om Hillary Clinton persoonlijk te ontmoeten", zegt ze.

De communicatiestudenten hebben zich het afgelopen jaar verdiept in de Amerikaanse geschiedenis, de politiek en en vooral in de communicatie rondom de presidentsverkiezingen. Marlies weet nu dan ook heel veel over de verschillen tussen Republikeinen en Democraten, het verloop van de verkiezingen, het ingewikkelde stelsel van de kiesmannen en het belang van 'swingstates'.

Niet alle communicatiestudenten mogen mee op de bijzondere verkiezingsreis van het 'Honors Program'. Ze moesten al hun studiepunten op zak hebben en een overtuigende motivatie insturen. Na de selectie begonnen ze meteen met de voorbereidingen. Ze zijn in Nederland op bezoek geweest bij de Amerikaanse ambassade en hebben er gesproken met professor Daron Shaw van Texas University, een superdeskundige op het gebied van de verkiezingen in zijn land. Ook hebben de studenten het programma van hun reis grotendeels samengesteld. Zo gaan ze onder meer op bezoek bij NOS-verslaggever Michiel Vos, bij de Nederlandse ambassade en ze gaan naar de Verenigde Naties. Verder bezoeken ze een aantal bedrijven. Na de verkiezingen hopen ze in New York ook nog wat toeristische uitstapjes te kunnen maken.

Toen Marlies zich aanmeldde voor het Honors Program kon ze niet vermoeden dat de strijd tussen de presidentskandidaten zo hevig zou worden. "De debatten die Hillary Clinton en Donald Trump dit jaar hebben gevoerd zijn wel heel bizar", vindt de Zuilichemse. "De manier waarop ze met elkaar omgaan gaat heel erg ver, zo extreem persoonlijk zouden politici in Nederland dat nooit doen. Ze geven elkaar niet eens een hand als het debat begint. En ze doen er alles aan om elkaar onderuit te halen. De inwoners van de Verenigde Staten vinden dat allemaal heel normaal. Vaak weten ze ook nog niet op wie ze moeten stemmen. Kleine dingen kunnen dan al heel belangrijk zijn. Toen Hillary een keer was flauw gevallen, gingen veel mensen echt twijfelen of ze wel gezond genoeg is om president te worden."

Marlies wil geen keiharde voorspelling doen over de uitkomst van de verkiezingen, al vindt ze wel dat op dit moment de kansen voor Clinton het grootst zijn. De studenten delen hun ervaringen, bevindingen en voorbereidingen op de trip op een blog. Op de verkiezingsdag zelf, dinsdag 8 november, doen ze de hele dag en nacht live verslag op het blog, dat te volgen is op: www.Amerikaanseverkiezingen2016.com

Britta Alink