Stadsfilm Zaltbommel Tijdsbeeld 2016

zaltbommel • De film 'Zaltbommel anno 2016, Tijdsbeeld in Vogelvlucht' is vrijdagavond in een bijna uitverkochte Poorterij in première gegaan.

Voor de bezoekers was de avond een feest van herkenning. Prachtige beelden van de binnenstad met een uitgebreide rondleiding door de Sint Maartenskerk, gefilmd op een stralend zonnige dag zodat het uitzicht over de stad, de Waal en de Martinus Nijhoffbrug oogstrelend was. Een rondleiding over de stadsmuren, met stadsgids Fred Keser die korte heldere uitleg gaf over een belangrijk stuk geschiedenis van Bommel.

Filmmaker Andre Versteeg uit Rossum maakte het tijdsbeeld in opdracht van het Bommels Gilde ter ere van 700 jaar Stadsrechten Zaltbommel. Anneke Knuvers-van den Bosch en Harry Kessels hebben André voorzien van de belangrijkste input voor de film. De film duurt ongeveer een uur en twintig minuten. In het eerste deel komt een belangrijk stuk geschiedenis aan de orde. Het middenstuk is gereserveerd voor portretjes van ondernemers, die het mede mogelijk gemaakt hebben dat de film gemaakt kon worden. Zo filmde Versteeg bij Blokker, Albert Heijn, De Verdraagzaamheid, Intertoys en nog veel meer winkels in de binnenstad. Ook bezocht hij de bedrijventerreinen voor mooie bedrijfsreportages. En hij stapte aan boord van het bunkerschip en laat zien hoe vrachtschepen over de Waal van spullen worden voorzien. Een belangrijk deel van de film gaat over de opening van het nieuwe sportcomplex bij de Watertoren. Versteeg filmde ook tijdens de Carnavalsoptocht, op de warenmarkt op dinsdag met een leuk portret van de orgelman en hij maakte opnames in De Wielewaal.

De film is verkrijgbaar op DVD, kost 10 euro en is te koop bij Albert Heijn, Blokker en Bruna.