'De keuze voor Kerkdriel is niet verantwoord', vindt de SGP

Nog geen besluit over locatie zwembad

zaltbommel • Politiek Zaltbommel heeft grote twijfels bij de keuze voor de locatie Kerkdriel voor een intergemeentelijk zwembad. Dat bleek donderdagavond tijdens de behandeling van het onderwerp in de carrouselvergadering.

De gemeenteraad van Zaltbommel heeft in oktober 2013 al een voorkeur uitgesproken om samen met de gemeente Maasdriel te gaan werken aan een toekomstbestendig zwembad van 25 bij 21 meter. De voorbereidingen zijn nu zo ver dat er gekozen kan worden voor een locatie. Volgens de twee colleges van de twee gemeenten is de locatie De Kreek in Kerkdriel de meest geschikte en ook financieel de meest gunstige optie. Politiek Maasdriel is daar blij mee, in Zaltbommel zijn ze er voorlopig nog niet uit.

"Onze achterban ziet de ligging in Kerkdriel, een uithoek van de Bommelerwaard, niet zitten", aldus Gilco Grandia van de ChristenUnie. Nico van Wijk (PvdA) vindt de gemeente Zaltbommel 'objectief' de beste plek voor een intergemeentelijk zwembad. "Zaltbommel is een groeigemeente en uit de demografische gemeente blijkt dat hier de meeste kinderen geboren zullen worden. De locatie De Kreek is misschien goedkoper, maar op andere locaties zijn ook mogelijkheden." Ook Jaco Melse (CDA) vindt het heel jammer dat er geen alternatieve locaties zijn onderzocht. "Wij zijn groot voorstander van één intergemeentelijk zwembad", zei hij. "Als ik in de gemeenteraad van Maasdriel had gezeten was ik zonder aarzelen akkoord gegaan met de locatie De Kreek. Maar samenwerken doe je samen. In het huidige plan betalen wij de helft van het bad in Kerkdriel. Zaltbommel levert alles in. Wat stelt Maasdriel daar tegenover?"

Volgens Frits van der Schans gaan de inwoners van de gemeente Zaltbommel er wat afstand betreft het meeste op achteruit als de keuze valt op De Kreek. "Een zwembad naast de A2 zou veel logischer zijn", vindt hij. Hij opperde om aan de inwoners geld te vragen om een zwembad op een andere locatie mogelijk te maken. "Als we een crowdfundingsactie kunnen starten voor zonnepanelen op het dak van het gemeentekantoor, kan dat ook voor een intergemeentelijk zwembad."

Ad van Trigt

Voor Kees Metz (ZVV) zijn de plannen van zwemschoolhouder Ad van Trigt medebepalend voor verdere besluiten over het intergemeentelijk zwembad. Ad van Trigt geeft al jaren zwemlessen in Zaltbommel, eerst lange tijd in het voormalige Apollohotel, de laatste tijd in zwembad Akwamarijn. Wethouder Han Looijen meldde donderdagavond dat de gemeente Zaltbommel Van Tricht een voorstel heeft gedaan voor een locatie voor een eigen instructiebad. "Hij is daarover gematigd enthousiast en denkt er over na", aldus Looijen. "De plannen van Van Trigt kunnen van invloed zijn op de politieke beslissing voor een intergemeentelijk zwembad. Maar hij is een commerciële partij, dus in ons voorstel houden we er geen rekening mee."

Volgens Geert Bok (SGP) doen de plannen van Van Trigt er niet toe. "Een commerciële zwemschool kan niet bepalend zijn voor dit besluit", vindt hij. "De keuze voor Kerkdriel is niet verantwoord, onder andere niet voor de inwoners van Poederoijen en Brakel. En een andere locatie voor een intergemeentelijk zwembad bekijken is volgens mij luchtfietserij. Zwemles geven is het hoofddoel, doe dat gewoon in Zaltbommel."

Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om een definitieve beslissing te nemen.

Britta Alink