• Trainer Pieter Tuns en speler Niels Loef van Roda Boys.
• Trainer Pieter Tuns en speler Niels Loef van Roda Boys. Foto: Lya Cattel

'We gaan gewoon met keiveel vertrouwen naar Nieuwendijk toe'

'Aalsters' Roda Boys gaat voor toetje

aalst • Pieter Tuns wandelt vanwege een pijnlijke achillespees, "opgelopen tijdens een tennispartijtje", ietwat moeizaam over sportpark De Maaskant. Gelukkig voor de in Best woonachtige trainer is het niet symbolisch voor zijn ploeg. Wat heet; het heeft zaterdag genoeg aan één punt bij Altena om via een korte eindsprint de periodetitel op te eisen en dat werd vooraf zeker niet verwacht van de ploeg die vorig seizoen als hekkensluiter eindigde in de eerste klasse. Ook trainer Tuns had het zelfs in zijn stoutste dromen niet kunnen bedenken: "Ik heb helemaal niet gedacht aan een periodetitel, om nog maar te zwijgen over een kampioenschap. We moesten eerst maar eens kijken hoe het puzzeltje in elkaar zou vallen."

Een puzzel was het zeker, want Tuns zag afgelopen zomer maar liefst tien spelers vertrekken. Moeiteloos somt de ervaren oefenmeester de wijzigingen in zijn opstelling op. "Met zes, zeven nieuwe mensen moet je er eerst maar een groep van zien te maken. Een groep die plezier in het voetbal heeft. Dat was vorig jaar ver te zoeken. De trainingsopkomst van toen; dat heb ik in mijn 33 jaar als trainer nog nooit meegemaakt. Zo zwak. Je wil met elkaar ergens naartoe werken en dat gaat niet als je zoals vorig seizoen maar acht of negen man op de training hebt. Ik zeg tegen mijn jongens altijd 'winnaars haken nooit af, want afhakers winnen nooit', maar als ik nog zo'n jaar had gehad, had ik mijn contract uitgediend en gezegd dat ze voor mij een ander konden zoeken. Ik had er geen plezier meer in. Misschien lag het ook aan mij, dat ik het over liet slaan op de groep, maar ik ben wel echt van het sfeer maken en dat lukte vorig jaar gewoon niet, omdat ze er niet waren. Er was altijd wel iets. Ik wil niet natrappen, want ik was zelf ook onderdeel van de groep, maar we hebben geen prettig jaar gehad."

Hoe anders liggen de kaarten nu. Het is weliswaar op een niveautje lager, maar Roda Boys swingt bij vlagen weer en voldoet bovendien aan één van de doelstellingen die voorafgaand aan dit seizoen werd gesteld: meer Aalsterse jongens in het eerste elftal. Dat was binnen de fanatieke en kritische achterban van Roda Boys immers de laatste jaren het grootste verwijt aan het adres van het bestuur. Dat één van de revelaties van de tweede klasse ook nog eens uit eigen dorp zou komen, namelijk Nils Loef, hadden weinigen kunnen bevroeden. Ondanks het feit dat hij deze week pas negentien jaar is geworden, manifesteert hij zich al sinds de start van de competitie als een speler die al jaren een vaste waarde is binnen de ploeg van Tuns. Hij had zich dan ook geen betere start kunnen voorstellen: "Ik mocht dit seizoen als A-junior aansluiten bij het eerste elftal en dan denk je niet aan een periodetitel, omdat je hoort dat er veel nieuwe jongens bij komen. Je doelstelling is dan wat lager maar met negentien punten uit zeven wedstrijden mag je zeker niet klagen."

Toetje

Klagen zullen ze in Aalst dan ook zeker niet, ook al is het spel nog lang niet altijd even oogstrelend. Dat was ook in de meest recente competitiewedstrijd het geval en dat baarde Tuns na afloop flink zorgen. "Als we tegen Altena zo spelen als we vandaag deden in de eerste helft, dan hebben we daar niks te zoeken." Ook een aantal dagen daarna is hij op zijn hoede voor onderschatting: "Het is niet zo van 'dat doen we effe', maar dat heb je met niet één tegenstander. Zij spelen ook gelijk tegen Delta Sports in de allereerste wedstrijd, dus ze hebben aardig wat voetballend vermogen", prijst Tuns een van de vele ploegen die hij in zijn imposante en langlopende loopbaan onder zijn hoede heeft gehad. Desalniettemin hoopt hij zaterdag het eerste succesje te boeken in zijn tweede periode bij Roda Boys: "We gaan gewoon met keiveel vertrouwen naar Nieuwendijk toe. Nu je zo dichtbij bent zou het natuurlijk geweldig zijn als we dat prijsje hebben en om ook de penningmeester blij te maken hebben we nog een toetje aan het einde van het seizoen. Wie weet waar je dan nog verder komt."

Martin van Hemert