• De huidige eigenaars naast de oprichters van de juwelierszaak.
• De huidige eigenaars naast de oprichters van de juwelierszaak. Foto's: aangeleverd

Juwelier Haas viert een jaar lang feest

zaltbommel • Al in 1861 vestigde de familie Haas zich in Zaltbommel, eerst met klokken en later met een juweliers- en optiekzaak. Dat is dus 155 jaar geleden.

En er is nog meer reden tot feest: Rico en Pascale Smulders vieren hun twintigjarig jubileum als huidige eigenaars van Juwelier Haas.

In de tweede helft van de negentiende eeuw ontvluchtte horloger Haas het roerige Zwarte Woud en begon een winkel in de Gasthuisstraat in Zaltbommel. Later vestigde Haas op de Markt én in de huidige winkel aan de Boschstraat een optiek- en juwelierszaak. Het pand aan de Markt is nog altijd in gebruik als optiekwinkel, nu gerund door Oogwereld Dorst. "Toen ik hier kwam, waren de panden aan de achterkant met elkaar verbonden", vertelt de huidige eigenaar Rico Smulders. Ook naar kookwinkel Ilyade, de buren aan de Boschstraat, was een doorgang. Daar verkocht mevrouw Haas keukengerei. Zo heeft de Duitse familie dus een blijvend stempel op de binnenstad van Zaltbommel gedrukt.

Toen de Smulders de zaak overnamen, werd de band met de optiek en de kookwinkel verbroken. "We hebben toen ingrijpend verbouwd en vier jaar geleden weer. Het is belangrijk met de tijd mee te gaan." Dat laatste blijkt ook uit de iPad die op de balie ligt. Sieraden die niet op voorraad zijn, kunnen desgewenst meteen vanuit de winkel besteld worden. "De volgende dag zijn ze dan binnen, in de winkel of bij de mensen thuis. Het is onmogelijk om alle modellen en maten van de trendy merken in huis te hebben. De topmodels zijn er wel altijd." Via een modern voorraadsysteem wordt bijgehouden welke modellen het meest verkocht worden. Zodoende zijn die altijd voorradig.

Naast de snel roulerende trendy modellen houdt Juwelier Haas ook nog altijd de naam van traditionele juwelier hoog. Achterin de winkel fonkelen de klassieke sieraden de bezoeker tegemoet. Repareren en graveren doen de medewerkers ter plaatse, als het nodig is nog dezelfde dag. "Dat mensen vriendelijk te woord gestaan worden door mensen met een vertrouwd gezicht, vinden wij belangrijk. We passen in het mooie aanbod van speciaalwinkels hier in de binnenstad, waarmee Zaltbommel zich onderscheidt van de grote steden. We zijn blij met deze plek en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet."

De beide jubilea worden een jaar lang gevierd met wisselende acties waarin de getallen 20 en 155 centraal staan.

Janneke Boogaard