Vierde poot rotonde bij watertoren mag open

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel kan beginnen met de aanleg van de vierde poot van de rotonde bij de witte watertoren in de richting van de Wichard van Pontlaan. Dit besliste de voorzieningenrechter van de Raad van State donderdag.

Volgens het verkeersbesluit van de gemeente wordt het bestaande (brom-)fietspad naar de rotonde opgeheven. De verkeerssnelheid op de nieuwe weg wordt 30 km per uur.

Bewoners van de Wichard van Pontlaan stapten twee weken geleden naar de Raad van State. Zij zijn bang voor te grote verkeersdrukte in hun straat. Volgens een verkeersmodel van de gemeente uit 2013 rijden er straks per werkdag zo'n 2000 motorvoertuigen over de nieuwe weg.

Verkeersmodel klopt niet

De bewoners zeggen dat het verkeersmodel niet klopt omdat het geen rekening heeft gehouden met de aanleg van het nieuwe voetbalcomplex en de komst van een Lidl bij de nieuwe watertoren. Verder krijgen ze te maken met vrachtverkeer van en naar De Portage. De Raad van State constateert eveneens dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met verkeer van het sportcomplex, maar valt hier niet over. De sportvelden worden vooral in de weekenden bezocht waarin de verkeersdruk in de woonwijk lager is. De gemeente heeft verder toegezegd dat bij het sportcomplex extra parkeerplaatsen zullen worden aangelegd om te voorkomen dat auto's de wijk in gaan op zoek naar een parkeerplaats.

Van de Lidl verwacht de Raad van State geen verkeerseffect in de Wichard van Pontlaan. Vrachtverkeer van en naar het winkelcentrum rijdt voornamelijk over de Hogeweg en de Van Heemstraweg West, aldus de gemeente.

Voorlopige uitspraak

De uitspraak van de voorzieningenrechter is voorlopig. Over een paar maanden dient bij de Raad van State de bodemzaak. Het verkeersbesluit is echter geldig met onmiddellijke ingang. Vlak voor de zitting bij de Raad van State op 29 september had de gemeente de opdracht gegeven aan een aannemer.