Meerderheid gemeenteraad akkoord met beeldkwaliteitsplan

Woningbouw Virieupark dichterbij

zaltbommel • Projectontwikkelaar Trebbe kan door met het maken van plannen voor de bouw van woningen op het De Virieupark. Een meerderheid van de gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met het gewijzigde beeldkwaliteitsplan.

Het nieuwbouwplan komt op het terrein van de voormalige Van Voordenfabriek, tussen de Koningin Wilhelminaweg en de A2. De fabriek is jaren geleden verplaatst naar bedrijventerrein De Wildeman, de grond gesaneerd en in 2009 is het bestemmingsplan veranderd, waardoor woningbouw mogelijk is. Door de crisis werden de plannen stilgelegd. Trebbe ziet het wel zitten om er te gaan bouwen en wil de grond dan ook kopen. De voorwaarde was wel dat de projectontwikkelaar een ander 'beeldkwaliteitsplan' wilde. In dat nieuwe plan zijn onder meer de eerder geplande appartementen geschrapt. Omwonenden maken zich vooral zorgen over hun privacy met al die nieuwe woningen in hun 'achtertuin'. Stichting Veiliger Zaltbommel vreest dat toekomstige bewoners teveel geluidsoverlast gaan krijgen van de A2 en het steeds drukker wordende spoor en dat er meer fijnstof zal zijn dan toegestaan.

Anderen vinden het nieuwe plan simpelweg 'lelijk'. "Over smaak valt niet te twisten", zei wethouder Han Looijen. "Maar de welstandscommissie vindt het een mooi plan. Een beetje meer durf zou misschien welkom zijn en anderen zijn er juist blij mee." Volgens de wethouder kan de gemeente 'op basis van de huidige wet- en regelgeving garanderen dat er voor de toekomstige bewoners geen overmatige overlast zal zijn van fijnstof en geluid'. "Fijnstof wordt landelijk gemeten en Zaltbommel zit onder de norm", zei hij. Hij is met de omwonenden in gesprek om afspraken te maken over hun bezwaren en liet weten te werken aan een 'afsprakenlijst'.

De fractie van de PvdA stemde tegen het plan. "De nieuwe wijk sluit op geen enkele manier aan op ons beleid van woningbouw", aldus fractievoorzitter Nico van Wijk. Het plan voorziet vooral in vrije kavels en is daarom volgens hem vooral geschikt voor de 'rijkeren'.

Het CDA stemde na lang aarzelen vóór, ondanks dat ook fractievoorzitter Jaco Melse niet enthousiast is over de bouwstijl. Het feit dat er wel eisen liggen over energiezuinigheid (EPC-normen) trok het CDA uiteindelijk toch over de streep.

Frits van der Schans stemde tegen omdat hij te weinig garanties kreeg over de normen voor geluidsoverlast en fijnstof. "We weten dat er in de toekomst meer overlast komt", zei hij. "Daar krijgen onze inwoners mee te maken." De overige fracties stemden in met de wijzigingen. Fractievoorzitter Kees Metz van ZVV volgde zijn fractie niet, omdat hij zich echt niet kan vinden in de nieuwe tekeningen. "Er is geen sprake van een beeldkwaliteitsplan, er is sprake van beeldarmoede", zei hij. "Het lijkt er op dat de opstellers ervan geen vertrouwen hebben in hedendaagse architectuur."

Britta Alink