Afbeelding
Foto: 123RF

Lunch en extraatjes voor mantelzorgers

hedel • Stichting Welzijn Bommelerwaard biedt mantelzorgers een lunch aan in het kader van de Dag van de Mantelzorg. Ook bundelt de stichting initiatieven van sponsors om deze groep iets extra's te bieden.

Het landelijke thema van de Dag van de Mantelzorg van dit jaar is 'Mantelzorg doe je samen'. Steun uit de eigen omgeving is onmisbaar voor mensen die voor een naaste zorgen. Om als mantelzorger juist die mensen uit de omgeving te bedanken, mogen de mantelzorgers óók een introducee meenemen naar de lunch.

"Op deze manier kunnen mantelzorgers hun waardering laten blijken aan iemand die hen steun biedt, waardoor zij hun mantelzorgtaken kunnen volhouden", licht Barbara van der Meer, mantelzorgconsulent van Stichting Welzijn, toe.

De lunch vindt plaats in Hedel op zaterdag 12 november 2016 van 11.00 tot 15.00 uur en is bedoeld voor iedereen in de Bommelerwaard die intensief voor een ander zorgt.

Sint Maartenspenning

Tijdens de lunch maakt tevens Sint Maarten zijn opwachting. Het is dit jaar 1700 jaar geleden dat Sint Maarten is geboren en hij was letterlijk mantelzorger door zijn mantel te delen met anderen. Het Sint Maartensfeest wordt in de Bommelerwaard elk jaar uitgebreid gevierd op zijn sterfdag, 11 november. Aan één van de mantelzorgers in de Bommelerwaard wordt tijdens het gezellige en ontspannen samenzijn in Hedel een mooie St. Maartenspenning uitgereikt.

Opgeven voor de lunch kan door vóór 28 oktober te mailen naar mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl of door te bellen naar Stichting Welzijn Bommelerwaard, telefoonnummer 0418-634231 (vragen naar mantelzorgconsulenten Saskia Cornelissen en Barbara van der Meer).

Met het thema 'Mantelzorg doe je samen' worden ook winkeliers en organisaties uitgedaagd om iets voor mantelzorgers te doen. In de Bommelerwaard zijn er al diverse initiatieven in de week van 7 t/m 12 november. De gemeente Zaltbommel organiseert een moment voor mantelzorgende werknemers. Zorgboerderij Ommedijkerhoeve in Zuilichem biedt mantelzorgers een ontspannen koffiemoment met zelfgebakken lekkers. Aanmelden kan bij eigenares Bea van 't Hoog: jdvanthoog@hotmail.com of 06-12447190.

Sanimalis biedt aan om de huisdieren van een mantelzorger of zorgvrager een weekendje te verzorgen, zodat de mantelzorger op dat vlak wordt ontlast. Aanmelden: info@sanimalis.nl.

In Zaltbommel kunnen mantelzorger en zorgvrager samen een kopje koffie of thee drinken bij De Koopvaardij (Boschstraat 32) of In de Roos (Markt 10) door te vragen om een 'Uitgestelde Koffie'. Andere gasten hebben een extra consumptie afgerekend; elke keer als dat gebeurt deponeren de horecagelegenheden een bon in een pot. De mantelzorgers mogen daar een beroep op doen.

Angela de Rooij van Theater Spelenderwijsch verzorgt op ludieke wijze verschillende (muzikale) verwenmomenten. Informatie en aanmelden: spelenderwijschangela@gmail.com.

Timmermans Elektrotechniek in Hedel biedt vrijblijvend advies op het gebied van domotica en voorzieningen voor de ouder wordende mens . Aanmelden: 073-8500929.

Stichting Welzijn Bommelerwaard doet zelf ook een duit in het zakje door op donderdag 10 november vervoer te regelen voor een mantelzorger van en naar een activiteit in de Bommelerwaard. Dat kan een vaste activiteit zijn, bijvoorbeeld naar de Ontmoeting in Ammerzoden, of één van de aangeboden extra activiteiten. Aanmelden: mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl

"Als anderen ons hun actie voor mantelzorgers laten weten, dan geven wij dat door aan alle mantelzorgers die bij ons bekend zijn en verspreiden we de acties via onze website en social media", zegt Barbara van der Meer.