• Vrijwilligers tellen en verpakken de appelflappen.
• Vrijwilligers tellen en verpakken de appelflappen. Archieffoto: aangeleverd

Slimme aanpak appelflapactie

hedel • Op woensdag 26 oktober organiseert Stichting Senioren Hedel weer de jaarlijkse appelflappenactie. Waar andere organisaties moeite hebben om dergelijke acties tot een succes te maken, is het bij de Hedelse senioren een geoliede machine.

"Vier jaar geleden begonnen we met 1750 verkochte appelflappen", vertelt secretaris Christ Brok. "We waren er een volle dag mee bezig, wat het enthousiasme om mee te helpen er niet groter op maakte." Dat moest anders, besloot het nieuwe bestuur van de Stichting Senioren Hedel - voorheen Comité Open Bejaarden Werk, maar die naam werd al eerder aangepast omdat de doelgroep niet bestaat uit 'bejaarden' in tehuizen maar uit actieve ouderen.

Belangrijke verandering is dat SSH besloot ook bedrijven te benaderen. Dat werd een doorslaand succes. Vrijwel alle ondernemingen reageren positief. Dit jaar zijn meer dan honderd bedrijven benaderd en zij blijken het een leuke geste naar hun personeelsleden te vinden om eens te trakteren op appelflappen.

"Mede hierdoor verwachten we dit jaar een nieuwe mijlpaal te bereiken: we denken vierduizend appelflappen te kunnen verkopen. Wij zijn blij met deze sponsoring van zowel de bedrijven als van de particulieren, zodat we komende periode weer allerlei activiteiten kunnen organiseren voor de senioren uit Hedel", aldus Brok.

Het nieuwe bestuur van de SSH slaagde er ook in om de groep vrijwilligers fors te vergroten. Met 45 mensen wordt de klus volgende week woensdag geklaard tussen 8.00 en 12.00 uur. De appelflappen zijn dan ingepakt, geteld en bezorgd of aan de man gebracht bij huisadressen. "Het enige waar we nu nog tegenaan lopen is dat niet iedereen op een doordeweekse ochtend thuis is. We willen mensen voor wie dat geldt, oproepen om buren of kennissen in te schakelen", aldus het bestuur.

Liefhebbers kunnen zelfs naar het Gelre's End komen om de lekkernijen persoonlijk af te halen. De appelflappen worden 's morgens vroeg vers geleverd door Bakkerij Van Keulen. Ze kosten 5,00 euro voor vier stuks.