Voorportaal bij Veilig Thuis moet inzicht bieden

Samenhang in hulp blijft lastig punt

regio • Kinderen betrekken in de misère van ouders tijdens een echtscheiding is kindermishandeling, stellen deskundigen. In het rapport 'Regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling 2017-2020' van de gemeenten in Regio Rivierenland en het Rijk van Nijmegen wordt hiernaar verwezen. Er is volgens het rapport een toename van het aantal vechtscheidingen. Wachtlijsten voor hulp worden langer.

De gezamenlijke gemeenten trekken extra geld uit om voor elke situatie de beste hulp beschikbaar te krijgen. Dat kan variëren van lichte opvoedingsondersteuning tot specialistische zorg bij omgangsbegeleiding. Doel voor de komende paar jaar is ook dat er meer samenhang komt tussen de verschillende vormen van hulp.

Veilig Thuis

Die samenhang is sowieso een punt van aandacht bij de aanpak van misstanden achter de voordeur. Dat is dan ook een belangrijk doel van Veilig Thuis, de organisatie die de gemeenten in Gelderland-Zuid begin 2015 hebben opgezet. Vanaf dat moment was niet meer het rijk, maar de gemeenten verantwoordelijk voor het tegengaan van kindermishandeling en ander huiselijk geweld.

Er ontstonden echter al snel problemen bij Veilig Thuis, omdat het aantal meldingen explosief steeg. In 2015 kwamen er uit heel Gelderland-Zuid 659 meldingen. In de eerste helft van 2016 waren dat er 970, al was daarvan vijftien procent al wel eerder gemeld. Veilig Thuis kon de hausse niet aan en werd begin dit jaar door de inspectie onder verscherpt toezicht geplaatst.

Grip en inzicht

Inmiddels is Veilig Thuis ondergebracht bij de GGD. De gemeenten hebben diverse keren extra budget beschikbaar gesteld om de boel weer op de rit te krijgen. In de regionale aanpak voor 2017-2020 staat dat de gemeenten meer grip en inzicht willen op het werk van Veilig Thuis. Ze zijn samen een monitoringssysteem aan het maken, zodat duidelijk is hoe het met de meldingen en adviezen staat.

Als de acute problemen zijn opgelost bij Veilig Thuis, kan verder worden gewerkt aan die zo belangrijke samenhang. Een gezamenlijk voorportaal is het streven, zodat meldingen bij binnenkomst goed gescreend worden en snel te zien is welke organisatie mogelijk al actief is in een gezin. Samenwerking tussen instanties is ook belangrijk omdat bestaande hulpverleners het vaak moeilijk vinden om naar de politie te stappen als het echt uit de hand loopt in een gezin. Zij willen de vertrouwensband niet op het spel zetten. Door overleg tussen instanties hoeft dat ook niet.

Volgens de gezondheidsmonitor van de GGD uit 2014 geeft acht procent van de inwoners van de regio aan weleens slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Het gemiddelde wordt omhoog gehaald door de stad Nijmegen; in de Bommelerwaard en Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal gaat het om vijf tot zeven procent.

Volgens bureau Movisie liggen de aantallen veel hoger, rond 45 %. Niet alle vormen van mishandeling worden door iedereen zo opgevat. Bijvoorbeeld als het gaat om ouderenmishandeling. Daaronder valt ook financiële uitbuiting: het nichtje dat maar alvast ongevraagd het zilveren bestek meeneemt.

Het rapport van de regio vraagt ook aandacht voor mantelzorgers, die door overbelasting vaker geneigd zijn tot financiële uitbuiting.

Janneke Boogaard