• Stella van Emmerik en Eppo Prince in hun B&B.
• Stella van Emmerik en Eppo Prince in hun B&B. Foto: Lya Cattel

Druk bezet duo gooit roer helemaal om

Sfeervolle B&B 'In de Oude Smederij'

zaltbommel • De binnenstad van Zaltbommel is een B&B rijker: 'In de Oude Smederij'. In de achtertuin van het woonhuis van Eppo Prince en Stella van Emmerik is een compleet mini-één-kamerappartementje al helemaal klaar. Een tweede appartementje is nog in aanbouw.

De 45-jarige Eppo heeft de verbouwing de afgelopen twee jaar zelf uitgevoerd. En dat was in het begin wel even wennen. Want de jurist werkte voorheen als bestuurssecretaris van een grote zorgorganisatie tijdens zijn werkdagen vooral achter bureaus en in vergaderingen. Hij werkte zo'n zestig uur per week. Daarnaast was hij ook actief in het Zaltbommelse verenigingsleven en zelfs een tijdje in de gemeenteraad. Ook Stella, die na haar studie aan de hogere hotelschool carrière maakte als communicatiemanager, heeft een drukke baan. "We waren van die echte tweeverdieners", lacht Stella. "Altijd druk, onze twee dochters naar de kinderopvang, eigenlijk te weinig tijd voor elkaar en het gezin." Hard werken doen ze nog steeds. Maar dan wel helemaal anders.

Na een reorganisatie op zijn werk besloot Eppo het roer compleet om te gooien. Hij kocht het huis van zijn vader aan de Molenwal, recht tegenover de haven, de plek waar hij samen met zijn broer opgroeide. De woning die zijn overgrootvader tachtig jaar geleden had gebouwd en waar tot in de jaren zestig werd getimmerd en gesmeed voor het familiebedrijf. Achter in de tuin staat een grote schuur, die in het verleden dienst deed als werkplaats. Daar is Eppo aan de slag gegaan. Hij moest de boel eerst opruimen. Er zat zelfs op veel plekken asbest en hij vond heel wat antieke spullen. Toen begon hij met bouwen, de muren en het dak werden geïsoleerd, oude balken hersteld. Stroom, water en rioleringen werden aangelegd door vakmensen, zelf bouwde hij een keukentje en een badkamer. Bovendien wilde hij perse energieneutraal te werk gaan. In de binnenstad mag je alleen zonnepanelen plaatsen als ze vanaf de straat niet te zien zijn. "Dat geluk hebben wij", vertelt hij tevreden. Het woonhuis en de B&B zijn voorzien van maar liefst 36 zonnepanelen. "Dat is goed voor 10.000 kw per jaar." Het eerste appartement bevindt zich op de verdieping. De begane grond is nog een puinhoop, al zijn de contouren van de tweede kamer al goed zichtbaar. Er zijn openslaande deuren naar het terras en de leidingen zijn al zo goed als af.

In september ontvingen Stella en Eppo hun eerste gasten. En inmiddels hebben al heel wat mensen hun weg gevonden naar 'In de Oude Smederij'. "Laatst werden we gebeld door twee vrienden die aan het hardlopen waren", vertelt Stella. "Ze waren onderweg twee fietsende Zwitsers tegen gekomen, die op zoek waren naar een slaapplaats. Die mensen hadden het hier zo naar hun zin, dat ze nog een nachtje bleven." Zo gebeurde precies wat Stella en Eppo voor ogen hebben.

'Klassiek herbergieren', noemt Eppo dat: "We willen mensen een warm bad geven en ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen. Daarom hebben we ook een best uitgebreid keukentje ingebouwd. De gasten kunnen zelf aangeven wat voor soort ontbijt ze lekker vinden en dan zorgen wij dat de koelkast gevuld is, zodat ze op hun eigen tijd kunnen ontbijten. Als mensen langer dan een nachtje blijven, dan kunnen ze natuurlijk gaan eten in één van de vele goede restaurants hier op loopafstand. Maar wie liever een avondje rustig thuis blijft, kan op de bank televisie kijken en een maaltijd in de magnetron opwarmen." Dat laatste is ook handig voor mensen die langere tijd in de B&B willen verblijven. Stella en Eppo denken daarbij bijvoorbeeld aan mensen die hun huis hebben verkocht en nog op zoek zijn naar een nieuw huis of aan mensen die voor hun werk een tijdje in Zaltbommel moeten verblijven. Ook vrijwilligers die zich inzetten voor de Bommelse samenleving en daarvoor tijdelijk in de stad moeten zijn zijn van harte welkom in B&B 'In de Oude Smederij'.

Britta Alink

q www.indeoudesmederij.nl