• Zaterdag start voor Team Stehmann het nieuwe seizoen.
• Zaterdag start voor Team Stehmann het nieuwe seizoen.

Team Stehmann neemt geen genoegen meer met derde plaats

'Hoop op mooi jubileumjaar'

regio • De naam van Anton Ketellapper sierde afgelopen winter nogal eens de krant. De Rottumse marathonschaatser maakte indruk met zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Beloftendivisie. Ook dit seizoen is Ketellapper weer van de partij en dat is goed nieuws voor de ploeg van hoofdsponsor Sport2000 Stehmann uit Zaltbommel. Team Stehmann, zoals het komend seizoen genoemd wordt, heeft naast Ketellapper ook Hugo Heijnen en Robbert Mekelenkamp weten te behouden. Tel daarbij ook nog de komst van Arjen van der Kieft, een begenadigd langebaanschaatser en Olympiër, op en dan is het begrijpelijk dat Mario Donker niet kan wachten tot hij zaterdag weer langs de baan mag staan: "Ik zit te popelen om weer te beginnen en ik hoop op een mooi jubileumjaar. We staan er erg goed voor, iedereen is fit. Arjen had in de voorbereiding wel een kleine achterstand, maar hij heeft een uitstekende basis. Als hij in goeden doen is, kan-ie echt voor de prijzen gaan", aldus Donker, die glimt van trots als hij het heeft over de nieuwe aanwinst van zijn ploeg. "Ik was altijd al fan van Arjen. Dan is het natuurlijk super dat hij bij ons team komt."

Van der Kieft werd in 2010 in Vancouver negende op de beruchte Olympische tien kilometer van de Sven Kramer-wissel. Twee jaar later komt de 31-jarige Westzaner in de marathonschaatssport terecht en na drie seizoenen en drie teams is daar Team Stehmann. Van der Kieft is positief over zijn eerste ervaringen: "Ik vind dat we echt een leuke ploeg hebben. We willen dit seizoen voor de dagzeges gaan, dus de doelen zijn echt hoog." Dat beaamt Donker: "We gaan er invliegen en we willen in de eerste wedstrijden laten zien dat ze rekening met Team Stehmann moeten gaan houden. We willen er ook voor gaan om ons met drie man te plaatsen voor het NK op nieuwjaarsdag. Daar ga ik dan net als vorig jaar weer effe Jillert Anema overrulen met coachen", aldus de ploegleider uit Ammerzoden lachend.

Retropak

Het is alweer twintig jaar geleden dat Team Stehmann zich voor het eerst in de marathonschaatssport meldde. Die mijlpaal viert het marathonschaatsteam met een blauw retropak dat veel gelijkenissen vertoont met het pak waarin Patrick Snijders twintig jaar geleden zijn opwachting maakte in de door Henk Angenent gewonnen Elfstedentocht.

Iemand die het jubileumseizoen helaas niet meer gaat meemaken is Martien Stehmann. De oprichter van sportzaak Stehmann en het marathonschaatsteam overleed in september op 77-jarige leeftijd. Een flinke domper op de feestvreugde voor Donker, die Stehmann al van jongs af aan kende: "Ik heb m'n eerste noren gekocht bij Martien. Hij was als schaatser een stoemper, een ijzersterke kilometervreter. Als mens was hij heel nuchter en eerlijk. Het is echt een gemis, want toen hij het nog kon, was hij bijna altijd samen met zijn vrouw aanwezig bij onze 'thuiswedstrijden'." De wedstrijd van zaterdag is allesbehalve een thuiswedstrijd; op de Jaap Edenijsbaan in Amsterdam gaat het marathonschaatsseizoen van start met de eerste KPN Marathon Cup-wedstrijd.

Martin van Hemert