Afgelopen weekend is er gewoon gevoetbald in de regio

Clubs en gemeente wachten af

regio • Geen enkele club uit de regio met een kunstgrasveld heeft vooralsnog aangegeven wedstrijden te zullen schrappen, nu afgelopen week de discussie over de mogelijke gezondheidsrisico's van velden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is losgebarsten. Zembla zond woensdagavond een reportage uit over het onderwerp.

De KNVB heeft maandag met onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Vereniging Sport en Gemeente (VSG), Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en vertegenwoordigers uit de kunstgrasbranche rond de tafel gezeten om te bespreken wat de vervolgstappen zijn om de onzekerheid over kunstgras weg te nemen.

Hierbij benadrukte het RIVM nogmaals dat vooralsnog niet verwacht wordt dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid en er dus gewoon op gesport kan worden.


Zoeken naar alternatieven

Dat is ook de lijn van clubs in de regio. "Laat duidelijk zijn dat op dit moment uit geen enkel onderzoek blijkt dat het spelen op kunstgras met rubbergranulaat schadelijk is", schrijft het bestuur van Nivo Sparta in een verklaring op de website. "Toch willen we onnodige risico's vermijden en zijn we bezig met het zoeken naar alternatieven."

De gemeente Maasdriel heeft donderdag, daags na de uitzending van Zembla, meteen informatie ingewonnen bij de Vereniging Sport en Gemeenten en de GGD en die informatie doorgespeeld naar de voetbalverenigingen in Ammerzoden, Kerkdriel en Hedel. Daar wordt gespeeld op kunstgras. De gemeente heeft onlangs flink geïnvesteerd in nieuwe kunstgrasvelden voor deze clubs.

"De nieuwe velden bestaan uit rubber, afgedekt met kurk. Bij DSC in Kerkdriel is nog één oud veld met alleen rubber", licht een woordvoerder van de gemeente toe. De gemeente wacht verder de uitslag van het RIVM-onderzoek af. "We houden de ontwikkelingen in de gaten. Het advies dat uit het onderzoek komt, zullen we volgen."

In Gorinchem was de aanleg van verschillende kunstgrasvelden in volle gang, maar de werkzaamheden zijn voorlopig stopgezet. In Heukelum hebben drie voetbalteams aangegeven niet langer op een ondergrond van rubber te willen spelen.

De belangrijkste uitkomst van het gesprek van maandag is dat het RIVM per direct nieuw onderzoek gaat verrichten en dat de resultaten voor het nieuwe jaar worden gepresenteerd. Eerder drong de KNVB, evenals minister Schippers van VWS, al aan op een nieuw onderzoek.

Het RIVM binnen twee weken met een nieuwe onderzoeksopzet te komen. Onder andere worden alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras nogmaals bestudeerd. Ook worden andere relevante niet sportspecifieke onderzoeken opnieuw doorgelicht. Verder heeft het RIVM laten weten dat vijftig tot honderd Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzocht gaan worden op de aanwezige stoffen in het rubber. Om deze steekproef zo representatief mogelijk te maken zal de KNVB ondersteunen met de selectie van deze velden.

De KNVB is tevreden met de toezegging van het RIVM voor nieuw onderzoek en resultaten op korte termijn. "Extra onderzoek levert meer informatie op en dat draagt bij aan totale zekerheid over het veilig en gezond sporten op kunstgrasvelden en hier is iedereen bij gebaat", aldus de voetbalbond.