• Trainer Ben Hoek en Patrick Janse van vv Hedel.
• Trainer Ben Hoek en Patrick Janse van vv Hedel. Foto: Lya Cattel

'Wij willen graag de verrassing van dit seizoen worden'

Hedel beleeft droomseizoenstart

hedel • Tenminste, dat was voorafgaand aan de competitie de verwachting. Niet geheel onlogisch ook, want naast het vertrek van een vijftal basisspelers beloofde de voorbereiding niet al te veel goeds: de manschappen van trainer Ben Hoek verloren drie bekerwedstrijden, waarvan de oorwassing door derdeklasser Real Lunet het dieptepunt zou zijn.

Die verwachtingen zijn allesbehalve bewaarheid geworden; na zes wedstrijden vindt Hedel zichzelf terug op de derde plaats, wat nu al een stunt genoemd mag worden. Waar vriend en vijand er vanuit ging dat het gemis van Bjorn Cevat de Hedelnaren dit seizoen zou gaan opbreken, stond ineens Patrick Janse op. Hij kreeg van trainer Hoek de schone, maar o zo complexe taak om in de voetsporen van Cevat te treden, nadat hij afgelopen zomer zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing na een imposante loopbaan van twintig jaar. Die sloot hij bij Hedel in stijl af: in zijn laatste seizoen maakte de geboren Hedelnaar tweeëntwintig competitiegoals, waarmee hij zijn jeugdliefde bijna naar de nacompetitie loodste.

Aanvoerder Janse vervult de rol van de gestopte routinier dit seizoen echter met verve: in zes duels scoorde de 33-jarige middenvelder vier keer. Daar houdt de vergelijking met Cevat ook wel zo'n beetje op. Janse is een ander type voetballer; hij drukt zijn stempel minder op de wedstrijd en benadert zijn ploeggenoten naar eigen zeggen op een andere manier dan zijn voorganger: "Bjorn was heel veeleisend. Dat ben ik ook, maar wel op een andere manier. Vorig jaar werd dat ook geaccepteerd, omdat hij zo belangrijk was, maar nu is dat gewoon anders. Ik snapte hem wel, maar dat komt ook omdat ik bij Nivo Sparta samen met hem heb gevoetbald. Daar is dat heel normaal. Hier krijgen die gasten er meer voor terug als ik het op een positieve manier doe."

Achterlaten

Trainer Hoek moet het vanwege het gebrek aan een JO19-elftal (voorheen A-elftal) de komende seizoenen redden met de selectie die hij momenteel tot zijn beschikking heeft. Het is de vraag of hij dat ook positief inziet. "Dat weet ik niet. Ik ben een ambitieuze trainer en ik wil graag iets achterlaten voor een club. Ik heb niet het idee dat ik dat hier kan, want je hebt geen doorgroeimogelijkheden. Het zal een lastig verhaal gaan worden", hint Hoek al naar een eventueel lonkend vertrek. Het zou namelijk zomaar kunnen dat hij het na twee seizoenen voor gezien houdt op sportpark De Winkels: "Ja, ik ben daar al lang over na aan het denken. Als er iets moois voorbij komt en ik kan hogerop, dan wil ik dat aanpakken. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Bijna alle verenigingen die ik heb getraind speelden in de tweede of de derde klasse en dan is Hedel toch een heel ander niveau. Daar heb ik natuurlijk zelf voor gekozen en ik heb er ook geen spijt van. Integendeel, ik kan lezen en schrijven met deze groep, maar ik wil toch graag nog ergens anders iets gaan neerzetten."

Ook Janse weet niet of hij er nog een seizoen aan vast gaat plakken. Het vertrek van de sleutelspelers staat de aanvoerder flink tegen: "Vorig jaar zei ik dat ik gewoon door zou gaan ook al stopte Bjorn, maar daarna gingen ook nog eens vier andere basisspelers weg. Ik zit niet zo in elkaar dat ik dan ook maar de handdoek gooi, maar als er volgend jaar weer vier of vijf jongens van dit basiselftal stoppen, dan wordt het een lastig verhaal. Ik wil wel heel graag door, maar dan moet ik fit en belangrijk blijven. Als Ben weg was gegaan, had ik dit seizoen waarschijnlijk niet eens doorgegaan. Ik heb echt een klik met hem."

Samen willen de twee er hoe dan ook nog een succesvol seizoen van maken. De derde plaats na zes wedstrijden zou daar al een 'kickstart' van kunnen zijn. "Niemand had ons nu op deze positie verwacht. Misschien wijzelf als eerste niet", geeft Hoek ruiterlijk toe. "We mogen heel erg tevreden zijn." Janse: "We willen graag de verrassing van dit seizoen worden."

Martin van Hemert