• Ruim dertig 80-plussers uit Zuilichem bezochten De Schaapskooi en werden gefilmd.
• Ruim dertig 80-plussers uit Zuilichem bezochten De Schaapskooi en werden gefilmd. Foto: André Versteeg

Zuilichem krijgt nieuwe dorpsfilm

zuilichem • Filmmaker André Versteeg werkt momenteel samen met de Dorpsraad aan een nieuwe dorpsfilm voor Zuilichem. Vorige week filmde hij ruim dertig 80-plussers, die in het dorp geboren zijn er nog steeds wonen.

De bijeenkomst was georganiseerd door Chris van Herp en Arie van der Ven van de Dorpsraad. Normaal gesproken is De Schaapskooi niet open voor publiek, maar voor deze gelegenheid maakten de eigenaren Klaas en Jeanette van Veen een uitzondering. Ze ontvingen het gezelschap met koffie en een speciaal door de Zuilichemse bakker gemaakt gebakje. "Het was een schitterende middag", vertellen Chris en Arie. "De ouderen haalden meteen herinneringen op en vertelden verhalen van toen." Veel aanwezigen hadden goede herinneringen aan het gebied waar nu De Schaapskooi staat, 'De Donkere Kade'.

De opnames voor de film zijn gestart in de lente, toen de meidoorn in bloei stond. André heeft onder meer gefilmd op de basisschool, tijdens het dorpsfeest en Koningsdag, op de voetbalclub, bij de Drum & Streetband en bij een skeelerwedstrijd. Ook maakte hij korte portretjes van bedrijven die in het dorp gevestigd zijn. Bedrijven waarvan de inwoners vaak niet weten wat er precies gebeurt. Verder is gefilmd bij de huldiging van Zuilichemse sporters, die hoge prestaties hebben geleverd op nationaal niveau. Op dit moment worden de beelden gemonteerd. De film is op 1 december klaar.