'Geen groot gemeentehuis in de middle of nowhere'

Neerijnen zegt 'ja' tegen herindeling

neerijnen • De gemeenteraad van Neerijnen heeft donderdag unaniem ingestemd met het vervolgproces dat moet leiden tot een herindeling met Geldermalsen en Lingewaal.

Alle partijen vinden de samensmelting noodzakelijk om de bestuurskracht van de gemeente te vergroten en de complexe uitdagingen in de toekomst aan te gaan. "Neerijnen heeft de verlovingsringen klaarliggen", zei een opgetogen CDA-fractieleider Adriaan Hakkert, terwijl tegelijkertijd ook de raden in de twee buurgemeenten beslisten over de toekomst van GNL.

Burgemeester Harry de Vries was blij met het Neerijnense 'ja' dat al met al vlot werd bezegeld. Op vragen vanuit de raad of de opschaling voldoende is, verzekerde hij dat de provincie achter de nieuwe schaalgrootte staat. De nieuwe GNL-gemeente heeft een houdbaarheidsdatum van minstens tien jaar. Verder zei De Vries dat niemand hoeft te vrezen dat de fusiegemeente een nieuw en groot gemeentehuis ambieert. "We gaan niet, zoals in Buren enkele jaren geleden, in de middle of nowhere een groot gemeentehuis zetten. Van zulke fouten moeten we leren." VVD had even daarvoor een motie ingediend die moet voorkomen dat de nieuwe gemeente grote bedragen stopt in huisvesting, maar de overige raadsfracties vonden het voorstel gezien het antwoord van de burgemeester overbodig.

Oppositiepartij GBN hekelde aanvankelijk de opname van het veelbesproken Manifest van Lingewaal in het herindelingsproces. In het document heeft Lingewaal de plannen voor de komende jaren vastgelegd, onder andere de renovatie van dorpshuizen. Het is GBN-fractieleider Petra van Kuilenburg tegen het zere been dat deze plannen worden gefinancierd door de nieuwe GNL-gemeente. Lingewaal nam wel het besluit om de ozb per 2019 met 3,5 procent te verhogen. "Maar tot die tijd kunnen ze lekker sparen", aldus Van Kuilenburg. Later zwakte de partij zijn kritische houding iets af.

De Vries vindt dat het Manifest juist een meerwaarde heeft. "Toen ik negen maanden geleden in Neerijnen aantrad, kwam het Manifest over als de wil van Lingewaal. Later kwam bij mij het gevoel dat dit niet zo gek is als denkrichting voor alle 26 kernen in de nieuwe GNL-gemeente." Hij voegde hieraan toe dat Neerijnen in de vorm van de Uitgangspuntennotitie een tegenhanger heeft van het Manifest.

"De zaken die wij hebben besloten, en waarvoor wij de middelen hebben en dekking hebben gevonden, worden ook gewoon meegenomen. Er kunnen geen zaken vanuit Neerijnen stopgezet worden. Daarom zie ik het Manifest als kans, en niet als een belemmering of bedreiging."

Ook de gemeenteraden van Geldermalsen en Lingewaal stemden donderdagavond in met het plan om te komen tot een herindeling. De drie gemeenten gaan waarschijnlijk op 1 januari 2019 op in een nieuwe gemeente.

André van der Vlerk