• Leny Merks (r) en de nieuwe coördinator Sabine van Pelt.
• Leny Merks (r) en de nieuwe coördinator Sabine van Pelt. Foto: Lya Cattel

Nieuwe vrijwilligers nog altijd welkom

De belangrijkste taak is 'er zijn'

bommelerwaard • Sabine van Pelt uit Hedel is de nieuwe coördinator van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) afdeling Bommelerwaard. Zij volgt Leny Merks op, die het werk bijna achttien jaar heeft gedaan.

VPTZ heeft op dit moment vijftien vrijwilligers. Zij helpen mantelzorgers van terminaal zieke patiënten. Dat kan een dagdeel per week zijn, meerdere dagdelen in de week of 's nachts. "De belangrijkste taak van de vrijwilliger is 'er zijn'", zegt de 48-jarige Sabine. Naast haar werk voor VPTZ is ze onderzoekscoördinator bij een onderzoek- en adviesbureau in de zorg. In de Bommelerwaard kennen veel mensen haar als ambtenaar van de burgerlijke stand. In haar vrije tijd heeft ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger gewerkt bij de VPTZ in Den Bosch, dus ze kent het werk van de organisatie goed. "Wij zijn er niet alleen voor de patiënt, maar vooral ook voor de mantelzorger."

Nieuwe energie

Als de vrijwilliger er is, kan de mantelzorger er met een gerust hart op uit om even iets heel anders te doen. "Het is heel mooi om te zien dat een mantelzorger dan met nieuwe energie weer thuis komt", vertelt Leny. "Een aantal jaren geleden werden we ingeschakeld bij een echtpaar waarvan de vrouw ernstig ziek was. De man was een fanatiek sporter, maar wilde zeven dagen per week 24 uur per dag voor zijn vrouw zorgen. Uiteindelijk maakte hij gebruik van onze hulp, één middag per week. Als de vrijwilliger aanbelde, had hij zijn sportkleren al aan. Vier uur later kwam hij heel blij en met volop nieuwe energie weer thuis. 'Zo, nou kan ik er weer een week tegenaan', zei hij dan. Daar doen we het dus voor."

De coördinator van de VPTZ is de spil waar het allemaal om draait, de spin in het web. Samen met twee vrijwillige coördinatoren onderhoudt zij de contacten met de vrijwilligers, de patiënten, de familie, de mantelzorgers. Vaak schakelt de thuiszorgorganisatie de VPTZ in, soms ook de huisarts en soms de familie zelf. "Ons vrijwilligerswerk is altijd een aanvulling op de bestaande zorg", licht Sabine toe. "De vrijwilligers krijgen eerst een uitgebreide training, waaruit blijkt of ze het werk aankunnen."

Extra trainingen

Ook volgen de vrijwilligers regelmatig extra trainingen, zoals onlangs een training over dementie. "Een vrijwilliger moet goed kunnen luisteren, geduldig zijn en betrokken zijn bij de patiënt en de mantelzorger. Hij of zij moet goed aan kunnen voelen wat nodig is en wat niet." Leny vult aan: "Twee rechterhanden en het hart op de goede plek". Als vrijwilliger kom je in heel veel verschillende situaties terecht, bij heel veel verschillende mensen, van alle rangen en standen. Binnenkort tekent VPTZ ook een contract met BrabantZorg, dat in de Bommelerwaard vier verzorgingshuizen heeft. "We kwamen al in die verzorgingshuizen, maar nu worden de afspraken weer op papier vastgelegd", vertelt Leny.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers van VPTZ is het voor veel meer mensen mogelijk om thuis te kunnen sterven. "We werden een keer op een zondagmiddag gebeld door het ziekenhuis, dat een patiënt uitbehandeld was en graag naar huis wilde gaan", herinnert Leny zich nog goed. "Zijn vrouw en zijn zus waren thuis om voor hem te zorgen, maar konden het niet aan zonder hulp. Wij hadden een vrijwilliger, die direct beschikbaar was. De patiënt kon naar huis komen en is de volgende ochtend rustig overleden."

Het officiële afscheid van Leny is op vrijdagavond 14 oktober, tijdens het tweejaarlijks symposium van VPTZ Bommelerwaard, waar overigens geen kaarten meer voor beschikbaar zijn. Ze laat 'haar kindje' niet helemaal los, want blijf als secretaris actief binnen het bestuur.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij Sabine van Pelt via: coordinator@vptz-bommelerwaard.nl of: 06-10494120.

Britta Alink