• Orizonbestuurslid Paulette Willemse en filosoof Chris Puijker bekijken het lesboekje.
• Orizonbestuurslid Paulette Willemse en filosoof Chris Puijker bekijken het lesboekje. Foto: Lya Cattel

Ook kinderen vinden filosoferen leuk

zaltbommel • De kinderen van groep 7/8 van de Franciscusschool weten het: filosoferen is ontzettend leuk. Dat bleek vorig jaar toen Orizon de leerlingen een cursus aanbood. Onder leiding van Chris Puijker gingen ze nadenken over normen en waarden, hun eigen kennis en levensvragen.

De pilot is zo goed bevallen dat besloten is om de cursus ook aan andere kinderen in Zaltbommel aan te bieden. "Tot nu toe organiseert Orizon vooral activiteiten waarbij de kinderen iets gaan doen, zoals knutselen of koken", vertelt Paulette Willemse, bestuurslid van Orizon. "Het leek ons nu een goed idee om ze nu een keer de mogelijkheid te geven om met hun geest aan de slag gaan." Filosoof Chris Puijker vond het ontzettend leuk om met de kinderen van de Franciscusschool aan het filosoferen te slaan en heeft nu ook veel zin in de nieuwe cursus. Hij gebruikt het boekje 'Kinderen filosoferen' van Berrie Heesen, maar Chris en de kinderen hebben ook veel eigen inbreng. Zo deed hij tijdens de pilot een oefening waarbij de kinderen zoveel mogelijk 'domme vragen' mochten stellen. "Het was op een prachtige stralend zonnige dag", weet hij nog goed. "Eén van de kinderen vroeg 'regent het?'. En wij vonden dat allemaal best een domme vraag. Maar uiteindelijk bleek dat de vraag niet zo dom was, want hoewel het niet in Zaltbommel regende, zou het natuurlijk best ergens anders kunnen regenen, in Groningen bijvoorbeeld." Ook liet Chris de kinderen een probleem opschrijven, waarbij hij zei dat alle problemen 'door te prikken' zijn. Vervolgens schreven de kinderen hun probleem op een ballon. Toen de ballonnen opgeblazen waren, mochten ze ze doorprikken. "De kinderen leren vragen stellen en ze ontdekken dat daarbij de antwoorden niet het allerbelangrijkste zijn. Zo leren ze ook dat mensen anders kunnen denken over hetzelfde onderwerp. Ze merken ook dat een verschil van mening of inzicht niet meteen tot een conflict hoeft te leiden. Ze zoeken naar verbanden en merken dat wat zich in hun hoofd afspeelt, niet hoeft te zijn wat er werkelijk gebeurt", zegt Chris.

Volgens Paulette is het heel gezond voor kinderen om eens op deze manier met elkaar aan de slag te gaan. "We leven in een veranderende maatschappij", zegt ze. "De kinderen van nu gaan in de toekomst op een andere manier werken en leven. De invulling van dat leven hoeft niet perse een carrière te zijn. Het is heel goed om ze te stimuleren om anders te denken."

Chris zal de kinderen ook laten kennismaken met beroemde filosofen als Socrates en Kant. "Maar ik ga natuurlijk geen overtuigingen, levensvisie of houding overdragen. Het gaat er om dat de kinderen zélf leren denken." De eerste bijeenkomst is op maandag 31 oktober van 15:30 tot 16:30 uur in de lokalen van basisscholen De Leiboom en De Spelwert in Brede School De Zandkampen. In december zijn er geen bijeenkomsten, vanaf januari weer vijf. Aanmelden graag vóór 25 oktober via: filosofie.orizon@gmail.com. Deelname aan de tien lessen kost 12 euro inclusief het boekje.

Britta Alink

q www.stichtingorizon.nl