'De toren is zo hoog dat ie niet op een schilderij past'

Vrolijke schilderijen in De Poorterij

zaltbommel • In de foyer van De Poorterij is het sinds dinsdagmiddag een extra vrolijke boel. De creatievelingen van Het Bonte Pallet laten er hun kleurrijke schilderijen zien, die ze hebben gemaakt in het kader van 700 Jaar Stadsrechten Zaltbommel.

Niet alleen de kunstwerken zijn kleurig en fleurig; de bijbehorende tekstjes zijn minstens zo leuk. Zo schrijft Thomas Bok bij het schilderij 'Toren van Zaltbommel': 'De toren van Zaltbommel is heel hoog. Zo hoog dat ie niet op het schilderij past. De toren is heel vroeger gebouwd. Daarom heb ik oude kleuren gebruikt'. Het Bonte Palet is het schildersatelier van dagcentrum De Harmonika van 's Heeren Loo in Zaltbommel. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen hier creatief aan de slag. Vaak komen ze een of twee dagdelen, naast hun andere werkzaamheden in bijvoorbeeld de bakkerij.

De expositie is ontstaan uit een samenwerking tussen Het Stadskasteel, De Poorterij, Het Bonte Palet, het Bommels Gilde en historische werkgroep De Vier Heerlijkheden, met medewerking van de gemeente Zaltbommel en Natuurwacht Bommelerwaard. Naast de schilderijen staan vitrines opgesteld met daarin onder meer voorwerpen die door archeologen zijn gevonden bij werkzaamheden in de Bommelerwaard. Zoals de bijzondere 'keerschoen' uit 1400, die werd gevonden tijdens het plaatsen van de ondergrondse containers in de Boschstraat. Of de sleutels op het rode kussen, die in 1795 symbolisch werden overhandigd toen de Fransen Zaltbommel binnenkwamen. Ook een Romeinse vleugellans en de 'fibula' uit de periode tot 300 naar Christus zijn te zien. De tentoonstelling in de foyer van De Poorterij is te zien tot eind oktober. Op de openingsdag zijn al drie schilderijen verkocht en op twee was een optie genomen. Wie de kans krijgt om een kijkje te gaan nemen, moet ook zeker even 'Stadskasteel' van Thomas Bok bewonderen. Hij schreef erover: 'In het Stadskasteel woonde vroeger een veldheer. Maarten van Rossem was dat. Hij was de baas van Gelderland en Zaltbommel. En nu is het kasteel een museum. En op zolder wonen Jip en Janneke.' Wilma Kok maakte het kunstwerk: 'Aardbeiendag'. Ze schrijft: 'Zij is de aardbeienkoningin. Ze deelt aardbeien uit. De burgemeester mag voorproeven. Ze kijkt zo zuur. Ze heeft zelf al te veel aardbeien op. De burgemeester moet er om lachen.'

Ook in het Stadskasteel zijn nog voorwerpen en schilderijen te zien in het kader van 700 Jaar Stadsrechten. Zoals een portret van de familie De Virieu, dat van 1937 tot begin jaren tachtig ook in Zaltbommel te zien was. "Toen moest het weer terug naar 't Loo", zegt museumbeheerder Majo Slosser. "Maar nu mogen wij het tot half december laten zien."

Bijzonder is ook het vaandel van Zaltbommel uit de zeventiende eeuw met daarop het wapen van Willem III als koning van Engeland en een beschildering uit de patriottentijd. Opvallend is dat het wapen een aantal keren is overschilderd, eerst toen stadhouder Willem V in 1795 was gevlucht en later (in 1815) ook weer toen 'Je Maintiendrai' werd toegevoegd, de wapenspreuk van Willem III.