Geld voor muzieklessen en burgerinitiatieven

maasdriel • De begroting van de gemeente Maasdriel voor 2017 is klaar. De malaise van de afgelopen jaren lijkt definitief achter de rug. De gemeente investeert, weliswaar voorzichtig, in nieuw beleid.

Het college stelt voor geld vrij te maken voor burgerinitiatieven die bijdragen aan vitale en leefbare dorpen. Er is geld beschikbaar voor muziekonderwijs, er gaat extra aandacht naar het beheer van de begraafplaatsen en de gemeente blijft samen met partners investeren in de Zandmeren.

Aan de inkomstenkant is net als vorig jaar de lastenverzwaring voor de inwoners tot een minimum beperkt, zo meldt de gemeente in een persbericht.

"Ten opzichte van de start van het coalitieakkoord 'Samen verder, blik vooruit', is de financiële uitgangspositie van de gemeente een stuk zekerder. Jarenlang hebben we de 'broekriem aan moeten halen', zijn er keuzes gemaakt en is er fors bezuinigd. Dit vereiste strakke financiële beleid heeft zijn vruchten afgeworpen, we staan er nu stukken beter voor", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede.

Het economisch herstel zet verder door, onder andere merkbaar aan de stijgende huizenprijzen. Ondanks de gunstige tekenen blijft de gemeente voorzichtig. De uitkeringen door het rijk zijn moeilijk te voorspellen en ook de afrekening vanuit het sociaal domein vormt een onzekere factor. Er moet nog blijken of de meerjarige budgetten voor met name de WMO en jeugd toereikend zijn om aan de zorgvraag te voldoen. In de begroting is ruimte gecreëerd om onzekerheden en tegenvallers op te vangen.