• De dressuur-topvrouw is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
• De dressuur-topvrouw is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Lya Cattel

Coby van Baalen geridderd

brakel • Coby van Baalen-Dorresteijn uit Brakel is vrijdag geridderd. Ze kreeg de koninklijke onderscheiding vooral omdat ze oprichter en ambassadeur is van de DVB (Dressuurstal Van Baalen) Foundation. Burgemeester Albert van den Bosch speldde de versierselen op tijdens een feestelijke bijeenkomst met de ruiters die hebben deelgenomen aan de Paralympische Spelen.

Van Baalen is al vele jaren ondersteuner van de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Rodichem in Brakel. In 2002 heeft ze de DVB Foundation (voorheen Stichting Vrienden van Dressuurstal van Baalen) opgericht. Deze stichting zorgt voor de ondersteuning van de aangepaste dressuursport in Nederland. Mede hierdoor zijn de Nederlandse aangepaste ruiters zeer succesvol op nationaal en internationaal niveau tot en met de Olympische Spelen. In Rio hebben de Nederlandse pararuiters zeven medailles behaald. De aan DVB verbonden amazone Demi Vermeulen behaalde individueel een zilveren medaille en met het team brons.

Decoranda zet zich in als instructeur voor (zwaar) lichamelijk beperkten en gebruikt hierbij paardentherapie zodat deze lichamelijk beperkten toch in beweging blijven. Ook is ze ambassadeur van de Prins Willem-Alexander manege en de Vereniging Paardrijden gehandicapten in Amsterdam. Zelf heeft ze in 2000 succesvol deelgenomen aan de Olympische Spelen en haar dochter Marlies in 2004 in Athene. Veel leerlingen van dressuurstal Van Baalen hebben in de afgelopen jaren op het podium gestaan van NK, EK en WK's.