'Is Nexit een blunder of buitenkans'

gameren • De SGP-jongeren en ROOD (de jongeren van de SP) houden vrijdag 7 oktober samen een debatavond met als thema 'Nexit: blunder of buitenkans'.

De ROOD-afdeling Bommelerwaard bestaat sinds december 2015 en is officieel nog 'in oprichting'. Toen voorzitter Martijn Stoutjesdijk (1989) uit Zaltbommel deze zomer las over de oprichting van een plaatselijke afdeling van de SGP-jongeren nam hij via LinkedIn contact op met voorzitter Jan-Herber Hogendoorn (1991) uit Gameren. "Er was eigenlijk meteen een klik", zegt Martijn, promovendus aan de Universiteit van Tilburg. "Wij delen de overtuiging dat het van belang is voor Nederland dat ook jongeren betrokken raken bij de politiek." De SGP-jongeren hadden al plannen om een debatavond te houden. "Samen sta je sterker, dus de samenwerking kwam vlot op gang", zegt Jan-Herber, die bestuurskunde studeert aan de Universiteit van Tilburg en daarnaast werkt als administratief medewerker.

Tijdens de debatavond nemen twee nationaal bekende sprekers het tegen elkaar op. Spreker, schrijver en politiek historicus Ewout Klei zal tegen een Nexit pleiten. Arno Wellens, econoom en voormalig Quote 500-journalist zal Nexit met verve verdedigen. Hij was samen met Thierry Baudet en Jort Kelder verantwoordelijk voor het burgerinitiatief Peuro. De organisatie hoopt dat er rond de honderd mensen op het debat afkomen.

Waarom is het zo belangrijk dat ook jongeren meepraten over een Nexit? "De toekomst wordt voor een groot deel bepaald door het lidmaatschap van de EU", zegt Jan-Herber. "Als jongeren aan de zijlijn blijven staan, laten ze een kans voorbij gaan om hun eigen toekomst vorm te geven. Met dit Nexitdebat wordt hen een mooie kans in de schoot geworpen om achter die zijlijn vandaan te komen." En daar is Martijn, hoewel hij het een 'beetje cliché' vindt het mee eens: "In Engeland stemden met name de ouderen voor een Brexit, terwijl jongeren in de meerderheid in de EU wilden blijven. Omdat er echter maar zo weinig jongeren zijn gaan stemmen, heeft de stem van de ouderen de doorslag gegeven. Nog even los van wat je van de uitslag vindt: het is niet goed wanneer de ouderen bepalen hoe de toekomst van de jongeren er uit gaat zien."

En wat vinden ze eigenlijk zelf van een eventueel Nexit? Jan-Herber: "Ik geloof dat Nederland beter af is bij samenwerking in Europa, zonder op te gaan in een politieke en monetaire unie." Hij vindt het wel een goed idee om een referendum uit te schrijven over het onderwerp. "Sinds het referendum over de Europese Grondwet in 2005 waar een grote meerderheid tegenstemde, is aangetoond dat de bevolking een andere koers voor ogen kan hebben dan een meerderheid in het parlement."

Martijn is tegen een Nexit: "Maar ik ben wel EU-kritisch. Ik ben persoonlijk geen groot voorstander van referenda over complexe zaken. Ook de SP is geen voorstander voor een referendum over de afschaffing van de EU, maar is wel voor een referendum over het beperken van de macht van de EU."

De debatavond vindt plaats in verenigingsgebouw Elim aan de Delkant 5a in Gameren, van 20:00 tot ongeveer 21:45 uur. De toegang is gratis, net als de consumpties. Wel graag even aanmelden: Nexitdebat@gmail.com.