Demi Verploegh wint EK motorcross

kerkwijk • Demi Verploegh is dit weekend in Zwitserland Europees kampioen dames motorcross tweetakt geworden, en vice-Europees kampioen overall twee- en viertakt.

De Kerkwijkse rijdt zelf op een 125cc Yamaha tweetaktmachine, maar de dames mogen bij deze EK-wedstrijden ook op zwaardere motoren mee rijden. Daarom is er ook een aparte tweetakt-klassering.

Het Europees IMBA Dames motorcross ging over vier wedstrijden, die gehouden werden in België, Engeland, Duitsland en Zwitserland.
In België eindigde Demi net naast het podium, maar bij de volgende twee wedstrijden in Engeland en Duitsland haalde ze een mooie tweede en derde podiumplaats. Ze stond toen in de tussenstand bij de tweetaktklasse eerste en overall, gemengd met de zwaardere viertaktmachines, tweede.

Vrijdag is Demi met vijf andere geselecteerde dames richting Zwitserland gegaan. Ze had besloten om de wedstrijd berekenend uit te rijden en niet te veel risico te nemen, want de eerste zeven dames in de tussenstand maakten allemaal nog kans op de top 3 in de eindstand. Maar de tweede manche liep wat anders dan gepland: door een valpartij van twee andere dames bij de start kon Demi niet goed wegkomen en moest ze achter aan het deelnemersveld beginnen. De harde en gladde maar zeer snelle baan maakte het moeilijk om in te halen zonder te vallen. Ze eindigde deze manche dan ook op een teleurstellende elfde plaats. Dus de laatste manche moest alsnog alles worden gegeven. Demi reed deze manche ondanks een weer wat mindere start goed naar voren en scoorde voldoende punten om zich te handhaven.

Demi ging met twee grote bekers terug naar Nederland. Daar rijdt ze 16 oktober de laatste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap in Heeswijk. Ook daar staat ze aan de leiding, maar zal het eveneens spannend blijven tot de laatste manche.