• Martin Zingel mag zich nu grootmeester noemen.
• Martin Zingel mag zich nu grootmeester noemen. Foto: aangeleverd

Jaren training beloond met achtste dan

varik • Martin Zingel (50) uit Varik van taekwondo- en hapkidoschool Si-jak behaalde afgelopen weekeinde na vele jaren trainen zijn achtste dan jiu-jitsu. Dit gebeurde na afloop van een vijfdaagse trainingsstage in Zuid-Frankrijk.

Zingel had de grote eer deze hoge dan-graad uitgereikt te krijgen door grootmeester Kyoshi Albert van Mildert (negende dan). Van Mildert staat aan de leiding van de Eerste Utrechtse Judo en Jiu-jitsu School, waar Zingel al bijna veertig jaar traint. "Ik vind het een grote eer en heel speciaal, dit uitgereikt te mogen krijgen van mijn eigen leraar, en ik heb veel respect voor wat hij allemaal voor de martial arts betekend heeft en nog steeds betekent", aldus Zingel.

Voor het krijgen van de achtste dan weegt zwaar mee wat iemand voor de sport betekent of betekend heeft. Het komt maar weinig voor dat iemand van Zingels leeftijd deze graad behaalt.

Nooit uitgeleerd

"Het mooie van martial arts is, dat je hier nooit in uitgeleerd bent. Hoe langer en vaker je traint, hoe leuker het wordt." Bij de Variker ligt inmiddels de nadruk wat meer op het lesgeven, coaching en de organisatie van activiteiten en evenementen voor anderen. "Leerlingen in de loop van de jaren te zien groeien en ontwikkelen is schitterend, maakt niet uit of het op recreatief of op topwedstrijdniveau, met of zonder beperking is. Het plezier en enthousiasme dat anderen hieraan beleven, geeft mij nog meer energie en de drang om nog meer te doen en te organiseren."

Zingel is ruim dertig jaar als (rijks)gediplomeerd leraar actief in verschillende Japanse, Koreaanse en Chinese vechtsporten. Hij geeft over de hele wereld lessen en reist vaak om aan wedstrijden met het Nederlands hapkidoteam deel te nemen, waar hij al meer dan vijftien jaar bondscoach van is. Zingel was zelf ook niet onverdienstelijk op wedstrijdgebied, hij werd onder andere twee keer wereldkampioen jiu-jitsu in Japan en één keer in Korea.

Ook op bestuurlijk vlak is hij erg actief, onder andere als voorzitter van de Nederlandse Hapkido Bond, stichting Koreaanse Krijgskunsten, president voor Nederland voor de Europese Hapkido organisatie de IHC en de International Martial Arts Hall of Fame.