Vrijliggend fietspad en 150 extra parkeerplaatsen

Verkeer sportpark wordt aangepakt

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel past in overleg met voetbalvereniging Nivo Sparta en hockeyclub MHC Bommelerwaard het ontwerp van sportpark De Watertoren aan. Er komen onder andere zo'n 150 parkeerplaatsen meer dan gepland en een vrijliggende fietsvoorziening. Dat is niet zomaar geregeld, en daarom helpen de komende zaterdagen verkeersregelaars bezoekers bij het parkeren. En totdat de definitieve lichtmasten er staan, komen er tijdelijke lantaarns om het gevoel van veiligheid te vergroten.

De afgelopen weekends waren de velden op het sportpark al in gebruik en was het erg druk op het sportpark. Ondanks dat het park nog niet af is, kwamen er al veel suggesties en tips over hoe het gevoel van veiligheid verbeterd kan worden. Naar aanleiding van de reacties kwamen de sportclubs en gemeente bij elkaar om de mogelijkheden te bespreken.

Wethouder Han Looijen van de gemeente Zaltbommel: "Het bestaande ontwerp voor het sportcomplex was getoetst en veilig bevonden door verschillende partijen. Ondanks dat het werk nog niet afgerond is, kwamen er al veel signalen. Daarom spraken wij met de sportclubs af om te kijken waar we het ontwerp nog kunnen aanpassen zodat bezoekers zich veiliger voelen en of er mogelijkheid was om meer parkeerplaatsen te realiseren."

Dat gaat lukken: er komt een forse uitbreiding van van zo'n 150 parkeerplaatsen bovenop de 220 die in het oorspronkelijke ontwerp waren opgenomen. Voor fietsers komt er een vrijliggend fietspad. De gemeente geeft overigens niet aan dat de bestaande fietsstroken daadwerkelijk gevaarlijk zouden zijn, maar spreekt van 'het gevoel van verkeersonveiligheid'.

Niet morgen klaar

Zodra de nieuwe planning en het ontwerp klaar zijn, publiceert de gemeente die op haar website. Wethouder Looijen: "We werken aan flinke verbeteringen op een toch al mooi en veilig ontwerp. Maar hiervoor geldt: het is niet morgen klaar. Oorspronkelijk zou het werk op 19 oktober compleet klaar zijn. We berekenen nu wat de aanpassingen voor gevolg hebben in de planning. Wij publiceren de aangepaste planning samen met het aangepaste ontwerp."

Bert Wernke, voorzitter Nivo Sparta: "Ik ben erg enthousiast dat we samen tot een goede oplossing komen. Het kost nog even wat geduld van de gebruikers van het sportpark, maar Zaltbommel krijgt er een geweldig sportcomplex voor terug."


De gemeente en de sportclubs vragen ieders geduld en begrip voor de werkzaamheden. Wethouder Looijen: "Laten we samen zorgen dat het ook tijdens de afronding van het complex goed en veilig toeven is op en rond het sportcomplex."

Tijdelijk een bouwstraat

Ook de komende weken moeten bezoekers rekening houden met dat het terrein ook een bouwstraat is. Annegien Loudon-Koudijs, voorzitter van MHC Bommelerwaard: "Wij snappen dat dat nu even vervelend is, zeker op dagen dat het erg druk is op het sportcomplex, maar we hopen op begrip en geduld. Voor nu is het erg fijn voor ons als sportclubs en voor onze leden dat we al wel kunnen sporten op de nieuwe velden."

Tips voor parkeren

De sportclubs spraken onderling af om bij drukte ook van elkaars parkeerplaatsen gebruik te maken. Is het terrein bij Nivo Sparta vol? Dan kan men gebruik maken van het parkeerterrein bij de hockeyclub. Bij erg drukke dagen (zoals afgelopen weekend) is het parkeerterrein bij de Wielkamp een alternatief. Dat staat ook met gele borden aangegeven. Het is wel wat verder lopen voor de sporters en hun supporters.

De gemeente plaatste tijdelijk barrièrs aan de linkerzijde van de weg om ervoor te zorgen dat daar geen auto's kunnen parkeren, zodat er voldoende ruimte beschikbaar is om veilig te manoeuvreren. De afgelopen weken hield niet iedereen zich daaraan. Wethouder Looijen: "Wij vragen iedereen zich daaraan te houden om de situatie zo veilig mogelijk te houden."