• Bisschop Gerard de Korte schoof aan bij Theo Leerintveld voor praatprogramma RUR.
• Bisschop Gerard de Korte schoof aan bij Theo Leerintveld voor praatprogramma RUR. Foto: Lya Cattel

Bisschop De Korte in Alems praatprogramma RUR

'Zonder geld houdt het op voor de kerk'

alem • Het zaaltje van dorpshuis De Drie Linden is afgeladen vol bij de vierde aflevering van talkshow RUR. Nee, niet van Jan Lenfererink, maar van de bekende Alemer Theo-Soepenfestival-Leerintveld.

Traditiegetrouw ontvangt Theo Leerintveld drie prominente gasten. Dit keer de zojuist geridderde amazone Coby van Balen, Joost de Wit, de sympathieke algemeen directeur van voetbalclub Vitesse, en de bisschop van 's-Hertogenbosch, monseigneur Gerard de Korte.

Die laatste begeeft zich als het ware in het hol van de leeuw. Want alle aanwezigen weten maar al te goed dat de katholieke kerk van Alem gaat sluiten in het kader van een grote reorganisatie van het bisdom. Ook de Bommelerwaard ontkomt daar niet aan. De kerken van Rossum en Hedel zijn al gesloten, Velddriel en Alem staan op de nominatie.

"Elke kerksluiting is een ramp", geeft de bisschop toe. " We kunnen niet anders. Maar het besluit om een kerk te sluiten wordt overigens niet door de bisschop genomen. Het kerkbestuur is daarvoor verantwoordelijk. Als het bestuur jaar in jaar uit wordt geconfronteerd met een structureel groot financieel tekort dat niet weggewerkt kan worden, dan houdt het helaas een keer op." Dan is ook een bisschop machteloos, lijkt De Korte te zeggen.

Pogingen van Leerintveld om de bisschop tot andere gedachten te brengen, zijn gedoemd te mislukken. De bisschop is zelf nooit in de kerk van Alem geweest. De Korte: "Het bisdom telt 289 kerken en bestaat uit vijftig parochies. Als ik elke week drie kerken bezoek dan ben ik daar twee jaar mee bezig."

Het publiek in de zaal weet dan al dat de bisschop niet met nieuws komt waarop het gehoopt had. De Korte komt naar eigen zeggen binnenkort wel met een beleidsnota met de veelzeggende titel ' Samen bouwen in vertrouwen'. Maar ook daarover kan en wil hij nog niks kwijt. Wel over wat er van een goed katholiek verwacht mag worden.

De Korte: "Van iemand die werkelijk katholiek is, verwacht ik dat hij naar een andere kerk in een ander dorp gaat als dat nodig is. Tenslotte is naar de kerk gaan je ziel voeden en Jezus Christus als oriëntatiepunt en richting voor je leven kiezen. Waarom zou je jezelf tekort doen door thuis te blijven? Als meer mensen financieel hun steentje zouden bijdragen en als diegenen die de Kerk al steunen meer zouden geven, dan kunnen de kerken open blijven."


Vincent Wibier